17°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

15.03.2023 / 13:21 Muzika i Film - Mostar

Jasmila Žbanić u Centru za mir: Povelja Mira za 'Quo vadis Aida'

Proslavljena bosanskohercegovačka rediteljica, Jasmila Žbanić posjetila je jučer Centru za mir u Mostaru, gdje je preuzela priznanje 'Mostarska Povelja Mira'.

Ova nagradu dodjeljena joj je u oktobru prošle godine u okviru obilježavanja 21. godišnjice rada Centra i održavanja tradicionalne međunarodne manifestacije “Mostar ne zaboravlja prijatelje”.

Priznanje joj je dodjeljeno za ljudski doprinos istini jednog vremena kroz grandiozno filmsko ostvarenje “Quo Vadis Aida”, čija je umjetnička vrijednost potvrđena brojnim nagradama evropske i svjetske kinematografije.

Zbog zauzetosti snimanjem novog filma tokom proteklih mjeseci, Jasmila Žbanić nije mogla prisustvovati svečanosti prošle jeseni u Mostaru. Tada je poručila da želi lično posjetiti Centar za mir kako bi se detaljnije upoznala sa programskim opusom naše organizacije i mogućnostima saradnje.

- Zajedno sa svojim suprugom i direktorom produkcijske kuće “Deblokada”, Damirom Ibrahimovićem, Jasmila je danas sa velikim zanimanjem obišla prostorije Centra za mir, TV kanala Historija koji emituje naš centar te Arhiv koji je uvakufljen u Karađoz-begovoj medresi i dostupan istaživačima i historičarima. Naši gosti su bili oduševljeni zbirkom dokumenata, audio i video građe vezane za svjedočenje o najtežim vremenima kroz koja je prošao Mostar, navode iz Centra za mir.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo