°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

18.03.2023 / 18:43 Politika - Predsjednik RS

Dodik: Politika SAD i Britanije napravila BiH prokletom zemljom

Dodik: Politika SAD i Britanije napravila BiH prokletom zemljom
Foto: arhiv

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je "krajnji cilj Amerike i Velike Britanije demontaža Republike Srpske, u šta decenijama ulažu ogromne napore, te da je njihova politika napravila BiH prokletom zemljom".

Dodik je naglasio za Srnu da Amerikanci i Britanci pokušavaju da iskoriste situaciju u Ukrajini kako bi modelirali BiH.

– Sada su pustili otimanje imovine RS ne pozivajući se na Ustav nego na kreiranu odluku Ustavnog suda BiH koju su sami sebi donijeli da bi se mogli pozivati na tako nešto – rekao je Dodik.

"RS ne može prihvatiti tu vrstu otimačine"

Dodik je naglasio da RS ne može prihvatiti tu vrstu otimačine i ne želi ni u jednom trenutku dati legitimitet njihovim naporima te da će zato biti preduzete najavljene mjere.

– Opšte je mišljenje ljudi u RS da su oni neprijatelji srpskog naroda i da u tom pogledu i mi treba da se odnosimo prema njima. Sve što su činili Amerikanci je da su bili u Dejtonu i organizovali Dejton i za to se mogu dati određene pohvale, jer je to ne samo zaustavilo rat, kako oni kažu, nego donijelo mir – naveo je Dodik.

On je napomenuo da SAD i Velika Britanija nisu potpisnice Dejtonskog sporazuma i da one ne mogu da čine bilo šta u tom pogledu.

– Što se tiče visokog predstavnika, zaduženog za tumačenje Dejtonskog sporazuma on nije visoki predstavnik Amerike i Britanije, nego je visoki predstavnik strana potpisnica Aneksa 10 – rekao je Dodik.

"Kršenje međunarodnog prava"

Prema njegovim riječima, to znači da oni krše međunarodno pravo masovno i prilagođavaju ga svojim potrebama kako bi nanijeli štetu i demontažu RS.

– Demontaža Republike Srpske je njihov krajnji cilj. Ogromne napore koje ulažu proteklih više od 20 godina govore u prilog tome. Jedini način da se tome suprotstavimo je naše jedinstvo i da se kaže da takvu politiku njihovog izvrtanja međunarodnog prava i Ustava BiH nećemo da prihvatimo i da je ovo minimalna mjera našeg odnosa prema tome i da nećemo kontaktirati sa njihovim ljudima jer oni to uvijek zloupotrebljavaju i pokušavaju da navuku na priču kako neke reforme u BiH treba provesti – rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je njihova politika napravila BiH prokletom zemljom koja ne može i neće da uspije da živi.

Počeli da prijete

– Sada su počeli da prijete, pokušavaju da budu sudovi da oni uređuju koja je retorika prihvaćena ili nije, ali ono što je definitivno neprihvatljivo da je moguće prihvatiti miješanje stranih ambasadora u unutrašnjih pitanja bilo kakve zemlje, pa i ovako nakaradne kakva je BiH – naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da je politika Amerike i Britanije dovela do ovakve krize, te napomenuo da su strane potpisnice Dejtonskog sporazuma Republika Srpska i Federacija BiH, a da zajednički nivo nije strana u Dejtonskom sporazumu, što su oni ignorisali decenijama te pokušavaju “u završnom činu sada da se obračunaju sa RS kroz sankcije i napade na opšta prava kriveći opet rukovodstvo RS da ono ništa ne razumije, a da samo oni razumiju”.

– Trebalo bi da prihvatimo da imovina pripada BiH i time bismo vjerovatno bili dobri momci za njih. Eto, mi to nikada nećemo prihvatiti, a kad oni eventualno povuku bilo koji korak, mi ćemo isto veče donijeti odluku o našem statusu – poručio je Dodik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo