17°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

19.03.2023 / 11:49 BiH - Da se ne zaboravi

Dvadeset sedam godina od reintegracije Grbavice

Dvadeset sedam godina od reintegracije Grbavice
Foto: Vijesti.ba

Na današnji dan prije 27 godina u gradske okvire vraćeno je naselje Grbavica dio grada koji mnogo toga dijeli sa fudbalskim klubom Željezničar.

"Mnogi naši igrači su živjeli u tom naselju, tu su svoje prve fudbalske korake napravili i neki naši velikani, najveći broj stanovnika Grbavice nesumnjivo voli plavu boju dresa, a ne treba ni podsjećati da se tu još od 1953. godine i zvanično nalazi stadion najuspješnijeg bh. fudbalskog kluba.

Nakon početka rata u Sarajevu u aprilu 1992. godine i opsade, koja je trajala punih 1.425 dana, ovo naselje je predstavljalo jedan od simbola strahota kroz koje je ovaj grad u tom periodu prolazio. O tome su napisane pjesme, snimani filmovi, svjetske novinske agencije su uvijek veliku pažnju posvećivali neprirodnoj podjeli grada tokom rata. Brojna stradanja ljudi svakako ne smiju ostati nespomenuta, a sve naše navijače dodatno bole dešavanja od 4. maja 1992. godine kada je zapaljen naš stadion. U tom plamenu je zauvijek nestala i prepoznatljiva drvena tribina na zapadnoj strani, kao i brojni suveniri, trofeji i vrijedna dokumentacija.

Potpisivanje Mirovnog sporazuma u Daytonu je donijelo kraj rata, a konačan povratak Grbavice pod kontrolu grada se desio 19. marta 1996. godine. Od tada pa do danas, Grbavica živi svoj novi život, a s njom i njenim stanovnicima i naš stadion. Iako gotovo potpuno uništen, na stadionu punom vidnih ožiljaka je već 2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica. Bio je to, prikladno simbolično, gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1).

U godinama koje su uslijedile, Grbavica je postala mjesto spajanja, odnosno mjesto koje asocira na radost i brojne uspjehe našeg Kluba, saopćilu su iz FK Željezničar.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić povodom dana reintegracije Grbavice objavila je svoju fotografiju iz tog perioda uz Tifinu pjesmu "Grbavica".

Na fotografiji je lijepa djevojčica u haljinici sa osmijehom, na biciklu, dok su svuda okolo ruševine.

 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo