20°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C

21.03.2023 / 11:33 Politika - Saopćenje

Vijeće Evrope izdalo upozorenje povodom kriminalizacije klevete u RS

Vijeće Evrope izdalo upozorenje povodom kriminalizacije klevete u RS
Foto: Agencije

Platforma Vijeća Europe za sigurnost novinara izrazila je zabrinutost povodom koraka koje su poduzele vlasti Republika Srpske ka usvajanju zakonskih izmjena kojim bi se kleveta i uvreda ponovo inkriminirale.

U saopštenju se podsjeća kako je Vlada RS 2. marta usvojila sporni nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona, uputivši ih u dalju proceduru.

“Republika Srpska dekriminalizirala je klevetu 2001. Dana 31. oktobra 2022. predsjednik Milorad Dodik objavio je tvit u kojem poziva ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uvele kao krivično djelo. Prema trenutnom nacrtu, novi prekršaji ‘klevete’, ‘uvrede’ i ‘otkrivanja ličnih i porodičnih prilika’ nosili bi novčane kazne do 100.000 KM u određenim okolnostima. Ako ih odobri Narodna skupština Republike Srpske, ova krivična djela ostavila bi širok raspon tumačenja sudovima pri ocjeni šta to predstavlja klevetu ili uvredu i mogla bi omogućiti krivični progon novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim pitanjima od javnog interesa, kao i bilo koga javno piše na društvenim mrežama”, ističe se u saopštenju platforme.

Navodi se i kako je uslijedio protest novinara i aktivista za ljudska prava 14. marta u Banjoj Luci, dok je trajala sjednica na čijem dnevnom redu su se našle ove izmjene zakoona.

“Novinsko izvještavanje postat će nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati postojati, a obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog progona za svoj govor, čak i za ono što govore na privatnim skupovima, kazao je Udruženja novinara Siniša Vukelić tokom protesta. Predsjednik Udruženja novinara Bosne i Hercegovine (BH Novinari) Marko Divković amandmane je nazvao “skokom od 50 godina u prošlost””, dodaje se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici Narodna skupština RS odlučivat če o prijedlogu izmjena Krivičnog zakona.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo