11°C
Mostar 14°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 1°C

21.03.2023 / 12:01 Crna hronika - Organizirani kriminal

U toku međunarodna operativna akcija "ATM", pretresi na 13 lokacija u Sarajevu i Zenici

U toku međunarodna operativna  akcija "ATM", pretresi na 13 lokacija u Sarajevu i Zenici
Foto: Agencije

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše pretrese na području Zenice i drugih gradova, a aktivnosti su usmjerene ne otkrivanje i krivično gonjenje osoba osumnjičenih za međunarodni organizovani kriminal i pranje novca.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su saopštili da se aktivnosti realizuju u zajedničkom istražnom timu sa partnerskim insitucijama Slovenije.

"Radi se o predmetu u kojem se istražuju veliki transferi novčanih sredstava sa područja Slovenije na područje Bosne i Hercegovine, za navodno i fiktivno realizovane poslove u oblasti građevinarstva, kao i druge poslove, a koji je nakon toga ponovo transferisan iz Bosne i Hercegovine u Sloveniju, od strane više osoba u Bosni i Hercegovini, te na taj način stavljan u legalne novčane tokove", naveli su iz državnog Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH je vodilo istragu u koordinaciji  sa kolegama iz partnerskih institucija Slovenije, koje su određene istražne aktivnosti, koji se odnose na veliki broj pretresa i lišenja slobode, preduzeli na teritoriji ove zemlje, članice Evropske unije.

Više detalja trebalo bi biti poznato po završetku akcije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo