13°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C

21.03.2023 / 18:44 BiH - SIPA

Međunarodna operativna akcija 'ATM': Uhapšeno osam osoba

Međunarodna operativna akcija 'ATM': Uhapšeno osam osoba
Foto: Vijesti.ba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su, u sklopu međunarodne operativne akcije „ATM“, na području Sarajeva i Zenice realizovali pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 14 lokacija.

Uhapšeno je osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Organizovani kriminal“ i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Uhapšeni su sprovedeni u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina poslovne i bankovne dokumentacije, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Takođe, putem banaka izvršena je i provjera računa i sefova osumnjičenih lica, kojom prilikom je izvršena i privremena obustava transakcija u iznosu od 69.024,36 konvertibilnih maraka.

Međunarodna operativna akcija rezultat je rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije.

U vremenskom periodu od oktobra 2016. godine do februara 2023. godine na području Bosne i Hercegovine izvršeno je pranje novca u iznosu od preko 7,4 miliona konvertibilnih maraka stečenih krivičnim djelima počinjenim na štetu većeg broja pravnih lica iz Republike Slovenije, saopćeno je iz SIPA-e.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo