6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

22.03.2023 / 09:34 Svijet - Vojni izvori

Deset vojnika poginulo u novim sukobima u Jemenu

Deset vojnika poginulo u novim sukobima u Jemenu
Foto: FENA

Najmanje deset vojnika je poginulo u obnovljenim borbama u Jemenu, saopćili su vojni izvori za AFP, uprkos diplomatskim naporima da se zaustavi dugotrajni rat u najsiromašnijoj zemlji arapskog svijeta.

Sukobi su izbili u prokrajini Marib koja proizvodi naftu, jednom od glavnih bojišta i poprišta sporadičnih borbi, čak i tokom prekida neprijateljstava prošle godine. Huti pobunjenici koje podržava Iran napali su planinsko područje i gomilaju snage u regiji, izjavila su dva vojna izvora za AFP.

"Huti su pokrenuli napad na brda koja okružuju oblast Harib, južno od Mariba, i napredovali su na tom frontu, uzrokujući raseljavanje desetaka porodica", rekao je jedan od izvora, želeći da ostane anoniman.

Dodao je da je ubijeno najmanje deset vojnika, pored nepoznatog broja napadača. Detalje sukoba potvrdio je drugi vojni zvaničnik.

Borbe su uslijedile mjesec dana nakon što su najmanje četiri vojnika ubijena u istom okrugu, i narušavaju novi optimizam nakon što su Saudijska Arabija i Iran, koji podržavaju suprotstavljene strane u onome što predstavlja posrednički rat, pristali da obnove diplomatske odnose.

Razmjena stotina zarobljenika dogovorena je ove sedmice, a Hans Grundberg, specijalni izaslanik UN-a za Jemen, izjavio je da su u toku "intenzivni diplomatski napori" za postizanje mirovnog sporazuma.

Huti su preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Jemena Sanom 2014. godine, što je potaknulo vojnu intervenciju pod saudijskim vodstvom naredne godine, a borbe koje su ostavile stotine hiljada mrtvih, direktnim i indirektnim uzrocima, i pokrenule jednu od najtežih humanitarnih kriza u svijetu.

Ali prekid vatre uz posredovanje UN-a koji je stupio na snagu prošlog aprila doveo je do oštrog smanjenja neprijateljstava i iako je primirje isteklo u oktobru, borbe su uglavnom ostale na čekanju.

U ponedjeljak, nakon razgovora u Švicarskoj, Huti i međunarodno priznata vlada Jemena dogovorili su razmjenu 887 zatvorenika - 181 zatvorenika u zatvorima Hutija i 706 pobunjenika.

Tokom prošlosedmičnog sastanka Vijeća sigurnosti, zvaničnici UN-a izjavili su da bi detant između Saudijske Arabije i Irana - koji su pozdravili i Huti i jemenska vlada - trebao ponuditi zamah ka miru.

Malo je, međutim, vjerovatno da će to riješiti sve probleme Jemena. Utjecaj dvije regionalne sile samo je jedna dimenzija složenog sukoba u zemlji podijeljenoj po konfesionalnim, regionalnim i političkim linijama, upozoravaju analitičari.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo