8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

23.03.2023 / 08:23 Politika - Mađarski ministar

Sijarto: Zemlje Zapadne Evrope koče proširenje EU

Sijarto: Zemlje Zapadne Evrope koče proširenje EU
Foto: RTRS

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je u intervjuu za RTRS da zemlje Zapadne Evrope nisu iskrene kada govore o proširenju EU.

Sijarto je naveo da ove zemlje javno uvijek kažu da žele da zemlje zapadnog Balkana budu dio EU, ali da postoje članice koje usporavaju napredak pojedinih zemalja na njihovom putu ka EU.

- Kada smo iza zatvorenih vrata, 27 zemalja članica, onda govore vrlo protiv proširenja. Zabrinuti su, dosta je stvari tu umjetno i nisu spremni da idu ka proširenju. Zato mislim da je jako važno razumjeti da postoje zemlje koje jako usproravaju proces proširenja. Nikada to neće otvoreno reći, ali ako pogledate njihove radnje, stalno su zabrinuti, ne slažu se sa komisijama. Tako da oni usporavaju proces. Mi urgiramo da oni to ne rade - istakao je šef mađarske diplomatije.

Govoreći o sankcijama EU Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, Sijarto je rekao da su sankcije više štete nanijele evropskoj, nego ruskoj ekonomiji.

Sijarto je poručio da politika sankcija nije dobar put i da je pozicija Mađarske o tom pitanju veoma jasna, dodajući da se njegova zemlja uvijek zalaže za mir.

Kada je riječ o programu podrške mađarske Vlade poljoprivrednicima u Republici Srpskoj, Sijarto je rekao da će za 805 subjekata iz RS, koji su podnijeli zahtjev za bespovratna sredstva, biti isplaćeno 11,5 miliona eura.

Sijarto je podsjetio na dobru saradnju Repubilike Srpske i Mađarske, kako u oblasti poljoprivrede, tako i u drugim oblastima.

On je istakao da Mađarska smatra da, pomažući ekonomski razvoj, može doprinijeti stabilnosti, miru i progresu Zapadnog Balkana.

- Zato smo pokrenuli zajednički program sa Republikom Srpskom u okviru našeg programa "Odgovorno susjedstvo". U ovom programu odvojili smo 30 miliona evra u prvoj fazi za mala i srednja preduzeća u polju poljoprivrede u slučaju ako kupuju mađarske poljoprivredne mašine i opremu. To je dobro za Republiku Srpsku, BiH, a i za Mađarsku - naveo je Sijarto.

On je naglasio da je zajedno sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom postignuta saglasnost o drugoj fazi ovog projekta, te da bi uskoro trebalo da bude raspisan javni poziv.

- Predsjednik je naglasio da hoće da daje podršku malim i srednjim preduzećima na polju informacionih tehnologija, ali i da će imenovati druga područja takođe - rekao je Sijarto.

Sijarto je naglasio da se u Republici Srpskoj uvijek osjeća kao kod svoje kuće.

- Ovdje imam mnogo prijatelja, pogotovo predsjednika Dodika. Danas su me na konferenciji za novinare u Sarajevu pitali šta mislim o Dodiku, a ja sam rekao "koga briga, treba nas biti briga samo šta ljudi u Republici Srpskoj misle o njemu". On je legitimni vođa, on je izabran. Ko god ga osporava ili stavlja na listu sankcija, ponižava ljude Republike Srpske jer su ga oni izabrali i mi to moramo poštovati. Lično, Dodik je prijatelj Mađarske, moj dobar prijatelj i mi smo prijatelji Republike Srpske - rekao je on.

(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo