8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

23.03.2023 / 09:11 Svijet - Američki predsjednik

Joe Biden uputio čestitku povodom Ramazana

Joe Biden uputio čestitku povodom Ramazana
Foto: Vijesti.ba

Američki predsjednik Joe Biden i njegova supruga Jill uputili su najljepše želje muslimanskim zajednicama širom zemlje i svijeta povodom početka islamskog svetog mjeseca Ramazana - vremena posta, obnove, milosrđa i ibadeta.

– Tokom ovog svetog mjeseca za muslimane, Sjedinjene Države potvrđuju svoju podršku muslimanskim zajednicama koje trpe razne nedaće i razaranja. Nastavit ćemo stajati uz narod Turske i Sirije, koji su izgubili mnoge članove porodica i voljenih tokom nedavnih razornih zemljotresa, i uz narod Pakistana koji obnavlja svoje živote nakon poplava prošlog ljeta – naveo je Biden u saopćenju.

Posebno je važno, naglasio je, na ovaj dan sjetiti se općeg ljudskog prava da praktikujemo, molimo se i propovijedamo svoju vjeru mirno i otvoreno.

– Zajedno s našim partnerima, Sjedinjene Države izražavaju solidarnost s muslimanima koji se i dalje suočavaju s ugnjetavanjem, uključujući Ujgure u Narodnoj Republici Kini, Rohinje u Burmi i druge muslimanske zajednice koje se suočavaju s progonima širom svijeta – poručio je Biden.

Također je odao počast muslimanskim zajednicama širom naše SAD-a koje su dio američke priče od njenog osnutka. Od nauke i tehnologije, do umjetnosti i akademije, do prava i medicine, do poslovanja i vlade, i šire – Amerikanci muslimani nastavljaju jačati raznolikost američke nacije generaciju za generacijom.

– Zato se danas udružimo i obnovimo svoju predanost stvaranju ravnopravnije, pravednije, tolerantnije i suosjećajnije nacije. Mojim sugrađanima Amerikancima koji slave Ramazan, i muslimanima širom svijeta želimo blagoslovljen i miran Ramazan – navodi se u poruci američkog predsjednika Joe Bidena.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo