8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

23.03.2023 / 15:05 Regija - Evropski parlament

Odbor LIBE usvojio sporazum o viznoj liberalizaciji s Kosovom

Odbor LIBE usvojio sporazum o viznoj liberalizaciji s Kosovom
Foto: Arhiv
Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (LIBE) usvojio je danas sporazum o slobodi viznog režima za građane Kosova.

Kako je saopšteno na veb sajtu Evropskog parlamenta, Odbor LIBE je sa 47 glasova za, osam protiv i četiri uzdržana, dao zeleno svjetlo za konačno usvajanje zakona, koji će omogućiti građanima Kosova da putuju u Evropsku uniju, a građanima EU da idu na Kosovo, bez zahtjeva viza, za periode do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Rad EP-a na zakonodavstvu vodio je izvjestilac Thijs Reuten iz Holandije.

Odbor LIBE odobrio je u januaru sporazum, koji je postignut s Evropskim savjetom u decembru 2022. godine o liberalizaciji viznog režima sa Kosovom. Rad na dosijeu počeo je tokom zakonodavnog saziva 2014-2019, a Parlament je na kraju tog mandata zatvorio svoj stav u prvom čitanju.

Nakon dogovora o decembarskom trijalogu i usvajanja svog stava u prvom čitanju od strane Savjeta 10. marta, Evropski parlament bi trebalo da da svoje konačno odobrenje tokom plenarne sjednice od 17. do 20. aprila u Strazburu.

Vizna liberalizacija stupiće na snagu kada se uspostavi Evropski sistem za informacije i autorizaciju putovanja (ETIAS), a u svakom slučaju do 1. januara 2024. godine.

"Kosovo, koje je jednostrano proglasilo svoju nezavisnost u februaru 2008. , je potencijalni kandidat za pristupanje EU. Nezavisnost trenutno ne priznaje pet država članica EU (Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija). Evropski parlament podržava viznu liberalizaciju sa Kosovom od 2016. godine, nakon što je Evropska komisija proglasila da Kosovo ispunjava kriterijume svoje mape puta za liberalizaciju viznog režima. Kosovo je trenutno jedini dio regiona Zapadnog Balkana koji ne uživa bezvizni režim za kratke boravke u šengenskom prostoru", navedeno je na sajtu EP-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo