8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

23.03.2023 / 15:17 Zanimljivosti - Najnovije istraživanje

DNK analiza: Beethoven imao hepatitis B

DNK analiza: Beethoven imao hepatitis B
Foto: Vijesti.ba
Naučnici su proučili DNK iz pet pronađenih pramenova kose koji datiraju iz razdoblja sedam godina prije njegove smrti 1827. godine.

Čuveni njemački kompozitor Ludwig von Beethoven imao je genetsku predispoziciju za bolesti jetre, a bio je i zaražen hepatitisom B, objavljeno je u najnovijem istraživanju, javlja Anadolija.

Kompozitor je umro u 56. godini, a otkriveno je kako je imao genetsku predispoziciju za bolesti jetre i bio je zaražen hepatitisom B, što je u kombinaciji s njegovom pretjeranom konzumacijom alkohola moglo dovesti do smrti.

Međunarodni tim naučnika okupio se u sklopu istraživanja, predvođenog Univerzitetom u Cambridgeu, kako bi otkrili važne detalje o zdravlju i uzroku smrti klasičnog maestra.

Ovo je prvi put da je genom Ludwiga van Beethovena sekvencirao međunarodni tim naučnika koristeći pet genetski podudarnih pramenova njegove kose.

Studija je u srijedu objavljena u “Current Biology”.

“Iako nismo mogli identifikovati genetsko objašnjenje za Beethovenov poremećaj sluha ili gastrointestinalne probleme, otkrili smo da Beethoven ima genetsku predispoziciju za bolesti jetre”, rekli su naučnici.

U istraživanju je navedeno da je Beethoven imao infekciju hepatitisom B najmanje nekoliko mjeseci prije smrti.

“Zajedno s genetskom predispozicijom i njegovom široko prihvaćenom konzumacijom alkohola, ovo predstavlja uvjerljiva objašnjenja za Beethovenovo teško oboljenje jetre, koje je kulminiralo njegovom smrću”, tvrde naučnici.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo