2°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

23.03.2023 / 22:58 Fudbal - Kvalifikacije za EP

Englezi se revanširali Azzurima u Napulju

Englezi se revanširali Azzurima u Napulju
Foto: Agencije

Počele su kvalifikacije za EURO 2024, u četvrtak večer od 21 satodigrano je sedam utakmica, a pobjede su ostvarile selekcije Engleske, Makedonije, Danske, Bosne i Hercegovine, Portugala.

Derbi prvog kola kvalifikacija igran je u Napolju gde su se u reprizi posljednjeg evropskog finala sastali fudbaleri Italije i Engleske.

U njihovom posljednjem duelu na Wembleyu slavili su Azzuri nakon boljeg izvođenje jedanesteraca, sad su im se revanširali Englezi.

Meč na stadionu „Diego Armando Maradona“ završen je rezultatom 1:2.

Englezi su bolje otvorili meč i poveli u 13. minutu: Korner je izveo Saka, lopta je došla na drugu stativu do Kanea, njegov put je blokiran, ali je Declan Rice odbitak sproveo u mrežu na oduševljenje 3.000 engleskih navijača, koliko ih je bilo prisutno u Napulju.

U 42. minutu glavni sudija je pozvan iz VAR sobe da pogleda trenutak kada je Di Lorenzo igrao ukom ispred Kanea i srpski arbitar pokazao je na bijelu tačku: loptu je uzeo Kane i rutinski savladao Donnarummu. To je bio njegov 54. gol i on je postao najbolji strijelac engleske reprezentacije svih vremena pošto je za gol prestigao Waynea Rooneya.

Mogli su Englezi na odmor da odu sa tri gola razlike, ali se u prvom minutu sudijske nadoknade vremena obrukao Jack Grealisch nakon što ga je proigrao Kane– promašio je cijeli gol!

Italijani su mnogo bolje ušli u drugo poluvrijeme i već u 56. minutu debitant i rođeni Argentinac Mateo Retegui koristi sjajno dodavanje Lorenza Pellegrinija i smanjuje prednost gostiju.

Englezi su poslednjih desetak minuta ostali sa igračem menje jer je Jovanović drugi žuti, odnosno crveni karton pokazao Shawu.

Azzuri su nastavili sa napadima, pritiskali su i tražili izjednačenje, ali ga nisu dočekali. Englezi su pobijedili na tlu Italije prvi put još od 1961. godine.

U istoj grupi Makedonci su na „Toše Proeski Areni“ u Skoplju ugostili selekciju Malte i pobijedili sa 2:1.

U grupi J kapiten reprezentacije Portugala Cristiano Ronaldo večeras je i definitivno postao svjetski rekorder po broju odigranih utakmica za državni tim. Protiv Lihtenštajna je 197. put igrao za Portugal i to obilježio sa dva pogotka.

Na klupi Portugalaca debitovao je Španac Roberto Martinez.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo