9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

24.03.2023 / 10:52 Politika - Skupština

Kandidat za premijera KS: Uk iznio ekspoze

Kandidat za premijera KS: Uk iznio ekspoze
Foto: FENA

Nihad Uk, mandatar za formiranje Vlade Kantona Sarajevo, na Petoj radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, izložio je svoj ekspoze. Poručio je da bi ugled političara i političarki trebao biti proporcionalan ugledu onoga što predstavljaju.

"Ne smijemo nikad zaboraviti da svi mi ovdje zajedno predstavljamo Sarajevo, grad simbol. Simbol stradanja, ali i otpora, otvorenosti, simbol sporta i umjetnosti, simbol dobrog humora i hrane, komšiluka i gostoprimstva. Pored toga što smo simbol, moramo biti i stvarnost svega ovoga na šta smo ponosni", naveo je Uk u svom ekspozeu.

Istakao je kako je zajednički zadatak Vlade da vrati dignitet Kantonu Sarajevo koji je, prema njegovim riječima, u proteklim godinama nerijetko izostajao.

"Mi ne dolazimo iz iste političke porodice, ali želim da vjerujem i radiću na tome da nam zajednička misija bude da ovaj grad i ovaj kanton zaista budu centar Bosne i Hercegovine, centar svega što je dobro", poručio je Uk, istakavši da na tome bazira svoj lični i profesionalni put.

Pozvao je ministre da zajedno budu na visini zadatka koji im je povjeren.

"Dugo sam razmišljao o preuzimanju ove funkcije. Kao najmlađi mandatar za premijera Kantona Sarajevo osjećam dodatnu odgovornost pred građanima i građankama kantona, ali i prema mladima iz cijele Bosne i Hercegovini. Svojim predanim angažmanom želim ih potaknuti da učestvuju u procesima, preuzimaju odgovornost i kreiraju našu zajedničku budućnost", naveo je, te dodao:

"Mi Bosanci i Hercegovci smo navikli da je vrlo malo perioda u našoj historiji bilo bez brige i srkleta. Tako je i danas. Naša država, društvo, naš kanton nalazi se u izazovnom periodu uzrokovanom globalnom privrednom i energetskom krizom, odlaskom mladih i obrazovanih ljudi kao i očitoj političkoj polarizaciji. Nada i vjera u bolje sutra postale su rijetkost. Vratimo ih zajedničkim radom."

Danas bi trebalo da bude imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo. Novu vladajuću većinu u Kantonu Sarajevo čine Narod i Pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS) i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). Mandatar za novi saziv kantonalne Vlade je Nihad Uk iz Naše Stranke.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo