8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

26.03.2023 / 18:41 BiH - Pretraga terena

Hoće li jezero u Mostaru biti isušeno zbog masovne grobnice

Hoće li jezero u Mostaru biti isušeno zbog masovne grobnice
Foto: Agencije
U Institutu za nestale osobe (INO) BiH još čekaju da im iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dostave plan pretrage,...

...odnosno projekt detaljnog i stručnog ispitivanja lokaliteta nekadašnjeg rudarskog kopa Vihovići u Mostaru, gdje se, prema osnovanim sumnjama, krije masovna grobnica s tijelima između 80 i 100 ubijenih građana, uglavnom bošnjačke, te srpske nacionalnosti. S druge strane, u SIPA-i ovog projekta nema.

Pretraga terena

Podsjetimo, sredinom novembra prošle godine su na zahtjev INO-a angažirani pripadnici Ronilačko-alpinističkog tima Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, a s ciljem ispitivanja i pretrage terena do detaljnog plana.

Iz INO-a su tada najavili da će intenzivne aktivnosti otpočeti u proljeće, a iako čekaju finalni plan s tačnom metodologijom, kao najizvjesniji model iznosi se isušivanje jezera, za šta nalog treba dati Tužilaštvo BiH.

Nedugo nakon rata, podsjetimo, pojavile su se informacije o tome da se na rudarskom kopu Vihovići krije masovna grobnica. Uprkos tome, do sada nikad nije vršena detaljna i ozbiljna pretraga terena.

U međuvremenu su se pojavile nove pouzdane informacije.

Snažne indicije

Jednu od njih je dobila Mostarka Elvira Ela Stojić, koja 30 godina traga za posmrtnim ostacima svoga oca Aleksandra, a kojeg su bojovnici HVO-a, kako je nedavno ispričala za naš list, u trenirci i papučama odveli iz svog stana na Starom Veležovom igralištu.

- Odgovorno tvrdim da postoje snažne indicije, potvrđene izjavama svjedoka, da se u vještačkom jezeru u kopu Vihovići nalazi masovna grobnica i da se na tom mjestu nalaze desetine Mostarki i Mostaraca, nedužnih žrtava ratnih zločina - rekla nam je ona.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo