21°C
Mostar 23°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

30.03.2023 / 15:47 BiH - Sarajevo

Krug 99 i ReSTART za sutra najavili protest ispred OHR-a

Krug 99 i ReSTART za sutra najavili protest ispred OHR-a
Foto: FENA
Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" i neformalna grupa građana "ReSTART" najavili su za sutra u Sarajevu mirni protest ispred OHR-a sa kojeg će poslati poruku da se zaustavi razgradnja države.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Adil Kulenović, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Azra Zornić i osnivač ReSTART-a Suad Đozić danas su na konferenciji za novinare obrazložili povod protesta.

"Odlučili smo se da napravimo protest u vrlo kratkom vremenu jer smatramo nužnim da u ovom trenutku imamo skup koji će biti svojevrsno rano upozorenje na ono što bi se moglo dešavati u budućnosti, kako kada je riječ o nagoviještenim odlukama visokog predstavnika, tako i na moguće usložnjavanje situacije za koje ćemo onda pripremiti masovne proteste", rekao je Kulenović.

Govoreći o razlozima zbog kojih se "Krug 99" odlučio na to, Kulenović je rekao da nivo reakcije ove asocijacije ranije nije bio uvijek adekvatan onome što je stvarni interes naše javnosti.

"Smatrali smo da će visoki predstavnik bar u osnovnoj namjeri ići ka tome da se BiH usmjeri od Dejtona ka Briselu, odnosno da BiH postane demokratska i građanska država, međutim ispostavilo se da je on vratio tri koraka nazad u odnosu na već dostignuti stepen demokratizacije ili optimizma za demokratski preobražaj i tranziciju BiH u modernu evropsku državu. To su gorka iskustva i zato smo se odlučili da reagujemo sada iako nemamo, kao ni naša javnost, do kraja jasne informacije šta će visoki predstavnik poduzeti", kazao je Kulenović.

Zornić je rekla da energično zahtijevaju da zlonamjerni političari i diplomate, predstavnici međunarodne zajednice, odmah prestanu sa miješanjem u društveno-politlički život naše zemlje, namećući standarde koji ne bi u vlastitoj zemlji.

"Od onih patriotski orijentisanih domaćih političara zahtijevamo bezuvjetno ispunjavanje 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti, kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Europskoj uniji, među kojima je uvrštena i implementacija presuda Europskog suda za ljudska prava, ali prvenstveno presude Zornić kojom se nalaže usvajanje građanskog ustava i jednaka prava za građane na cijeloj teritoriji BiH odnosno princip 'jedan čovjek - jedan glas'", navela je Zornić.

U ReSTART-u su, kako je rekao Đozić, mnogi građani "koji su u Ustavu označeni uvredljivom odrednicom 'ostali' i članovi koji na izborima glasaju za one za koje misle da su u tom trenutku za državu najbolji, neovisno o njihovim stranačkim, etničkim i drugim identitetima".

"Mi želimo demokratsku i suverenu, a ne diskriminatornu kolonijaliziranu državu u kojoj vlada aparthejd. Ona treba da štiti ljudska prava svakog pojedinca bez obzira na etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost na cijelom prostoru BiH. Nas se ne tiču interesi niti jedne partije nego isključivo državni interesi koji su u službi svakog građanina. Vrijeme je da shvatimo da upravo sada bijemo presudnu bitku za spas države. Vrijeme je da kažemo da je dosta igranja sa našim životima i budućnosti naše djece", istakao je Đozić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo