°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

30.03.2023 / 16:50 Politika - Dom naroda

Ademović: Usvajanje Budžeta institucija BiH zaustavit će odlazak zaposlenih

Ademović: Usvajanje Budžeta institucija BiH zaustavit će odlazak zaposlenih
Foto: FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović (NiP) rekao je nakon današnje sjednice ovog doma da će usvajanje Budžeta institucija BiH zaustaviti odlazak zaposlenih u tim institucijama.

- Budžet je uvećan za 240 miliona KM i on je konsolidirajući jer zaustavlja trend osipanja zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine u teškoj ekonomskoj situaciji – rekao je Ademović.

Zaustaviti prijem tih sredstava

On ističe da mu je žao što potrebnu većinu nije dobio zakon o plaćama, jer će se po automatizmu povećati plaće izabranim zvaničnicima, a taj zakon je predviđao da se plaće ne povećavaju onima s koeficijentom većim od osam.

- U tu kategoriju spadam i ja, ali ja ću naći način da u mom slučaju zaustavim prijem tih sredstava, a zahtijevat ću od Vijeća ministara da se pokrene procedura donošenja sasvim novog zakona koji će regulisati ovu oblast – dodao je.

Delegat Zdenko Ćosić (HDZ BiH) naglašava da treba cijeniti vrijeme koje je Vijeće ministara izdvojilo za kreiranje budžeta u kratkom vremenu.

Kako je kazao, spada u red onih koji nisu podržali zakon o dopuni zakona o plaćama dužnosnika u institucijama BiH.

Ne bi imalo utjecaja na građane

- Nijedna varijanta se ne bi reflektirala na građane i puka je demagogija kako oni koji su protiv ovog zakona nisu bili solidarni. Ja sam za to da se ne podižu plaće izabranim imenovanim dužnosnicima, a da se podignu plaće ostalim korisnicima Budžeta, kako bi se smanjila razlika u plaćama ove dvije kategorije. Protiv zakona sam bio jer on niti sadržajno niti formalno ne zadovoljava – rekao je Ćosić.

Napominje da postoji inicijativa Vijeća ministara koja jasno zadužuje ministarstvo finansija da izradi prijedlog zakona koji će ovu materiju regulirati, imajući u vidu intenciju većine da se razlika između plaća smanji.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo