8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

30.03.2023 / 16:55 Politika - Istočno Sarajevo

Šta su Nikšić i Konaković poručili nakon sastanka

Šta su Nikšić i Konaković poručili nakon sastanka
Lider SDP-a Nermin Nikšić, nakon sastanka vladajuće koalicije u Istočnom Sarajevu, obratio se medijima.

On je pojasnio da će održati sastanak s predstavnicima Evropske unije, kako bi se izrazila želja za saradnjom, a s druge strane vidjelo šta Evropska unija očekuje.

Upitan da li predstavlja problem prekid saradnje Milorada Dodika s SAD i Velikom Britanijom, on kaže:

- Vidite da funkcioniše i koalicija i država i da sarađujemo s međunarodnom zajednicom. BiH je međunarodno-pravni subjekt, Vijeće ministara sarađuje, Predsjedništvo sarađuje, ministar vanjskih poslova sarađuje – rekao je Nikšić.

O Vladi FBiH

Upitan o Vladi Federacije, gdje su Vojin Mijatović i Almin Hopovac napravili rokadu za ministarstva.

- Personalno su ista rješenja. Malo smo ispunili želje nekih ministara. Vojin Mijatović nije bio presretan tim rješenjem da bude ministar unutrašnjih poslova, pa smo zarotirali. Imali smo i stavove partnera, ali ne mislim da su ti partneri svojim ponašanjem zaslužili da ispoštujemo njihove želje i rješenja. Mi smo taj dio završili i iskomunicirali smo dio sa NES-om – kazao je.

Finalna imena

Istakao je da su o toj temi razgovarali Elmedin Konaković, Dragan Čović i on.

- Imamo sada dva izbora: Da ja blokiram imenovanje Vlade zbog jednog rješenja (Anela Kljake) kada smo došli do kraja ili da progutam to i da to rješavamo u hodu. Partneri misle da trebamo nastaviti u hodu rješavati – poručio je.

On je kazao da su predloženi ministri finalna imena.

Konaković: Ovo je lična satisfakcija za nas koji se zalažemo za politiku kompromisa umjesto konflikta

Lider NiP-a Elmedin Konaković je nakon sastanka vladajuće koalicije u Istočnom Sarajevu kazao da SDA poziva na dugoročno rješenje od strane visokog predstavnika Kristijana Šmita, iako su u Neumu pobjegli od takvog rješenja.

- Bilo je deset puta boljih rješenja od ovih koje je nametnuo Šmit. Moram to ponoviti, a oni su odabrali tad da prave kampanju. Sada nije predizborno vrijeme i oni opet prave kampanju. Da su imali hrabrost da ovu zemlju istinski vode mi bi imali ta rješenja. Oni to nemaju, pa se bave politikantstvom - rekao je Konaković.

Lična satisfakcija

Čestitao je uposlenicima u državnim institucijama na Budžetu koji je usvojen na današnjoj sjednici.

- Ovo je lična satisfakcija svima nama koji se zalažemo za politiku kompromisa umjesto politike konflikta. Kada sam prvi put s Dodikom razgovarao na famoznoj utakmici, o kojoj se toliko razgovaralo, govorilo smo šta bi trebali biti prioriteti. Kazao sam da bi to trebalo biti brzo formiranje Vijeća ministara, pa onda brzo usvajanje Budžeta. Dogovorili smo se da će do toga doći i danas smo svjedoci toga i da se politika kompromisa isplati - kazao je.

Istakao je da mu je krivo to što nije prošao prijedlog o tome da se ne ograniči povećanje plaća političarima.

Olakšati put BiH

- Za prijedlog Bećirovića smo se nadali da može biti neko privremeno rješenje. Kada je već došlo do ovog svi naši ministri i parlamentarci smo rekli da nećemo pristati niti na jednu marku povećanja, nego ćemo dati onim kojima treba. U dilemi da li da srušimo Budžet, ipak glasali smo za Budžet i imamo ga nakon toliko vremena u martu - istakao je.

Mišljenja je da Evropska unija treba olakšati put BiH, dati alate, projekte, grant sredstva.

- Očekujem da će Evropska unija naići na razumijevanje - rekao je.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo