31°C
Mostar 37°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 34°C
Bihać 29°C

30.03.2023 / 17:53 Politika - Formiranje vlasti

Lidija Bradara donijela odluku o imenovanju Vlade FBiH

Lidija Bradara donijela odluku o imenovanju Vlade FBiH
Foto: FENA

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara danas je donijela odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH, a odluka će ujutro biti dostavljena potpredsjednicima na potvrđivanje, potvrđeno je Feni u Kabinetu predsjednice FBiH.

Nakon što predsjednica Federacije BiH donese odluku o imenovanju Vlade, dva potpredsjednika trebaju dati saglasnost, a zatim će ona biti upućena Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na usvajanje.

Na osnovu sporazuma o formiranju vlasti između Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i ostalih stranaka nove parlamentarne većine okupljenih oko SDP-a, Naroda i Pravda (NiP) i Naše stranke, kandidat za premijera Federacije je predsjednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić.

Prema toj odluci za ministra finansija predložen je Toni Kraljević (HDZ), za ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP), za ministra unutrašnjih poslova Almin Hopovac (SDP), za ministra pravde Vedran Škobić (HDZ) dok je za ministra energije, rudarstva i industrije predložen Adis Bubalo (Stranka za BiH).

Također, za ministricu kulture i sporta predložena je Sanja Vlaisavljević (HDZ), za ministricu prometa i komunikacija Andrijana Katić (HDZ), za ministra raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar (SDP), za ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Hasan Handžić (Stranka za BiH), a za ministra zdravstva Milenko Bevanda (HDZ).

Dužnost ministra obrazovanja i nauke trebao bi obavljati Vedran Lakić (SDP), ministra trgovine Anel Kljako (Narodnog evropskog saveza - NES), ministra rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP), ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder (Naša stranka), ministra prostornog uređenja Željko Nedić (HDZ) i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zuhad Porčić (NES).

Krajnji rok za formiranje nove Vlade Federacije BiH je 6. april, te se koalicioni partneri nadaju da bi se sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi se imenovala Vlada mogla održati do 6. aprila.

Inače, ranije danas je o Vladi FBiH govorio Nermin Nikšić.

Govoreći o Vojinu Mijatoviću kao ministru unutrašnjih poslova (što je bio prvi prijedlog), Nikšić je kazao da Mijatović nije bio presretan tim rješenjem pa su to malo zarotirali.

"Imali smo mi te stavove partnera, ali ne smatram da su ti partneri zaslužili da mi ispoštujemo njihove želje, kada su oni ostali pri svojim rješenjima", rekao je Nikšić.

Trojka se protivila i imenovanju Anela Kljake. Nikšić je dodao je da su iskomunicirali sa NES-om o ovom pitanju.

Na pitanje zašto je tražio dodatnu provjeru Bradare, on je naveo da je tražio provjeru upravo zbog toga da je predložen čovjek za ministra koji ima tu "hipoteku" zloupotrebe u procesu koji će opteretiti vladu svojim prisustvom evidentne korupcije.

"Nažalost, stranka koja ga je prihvatila ne prihvata tu logiku. Mi smo to jasno ukazali. Imamo dva izbora: Da ja blokiram imenovanje Vlade zbog jednog rješenja (Anela Kljake) kada smo došli do kraja ili da progutam to i da to rješavamo u hodu. Partneri misle da trebamo nastaviti u hodu rješavati", poručio je Nikšić.

Na pitanje očekuje li intervenciju Schmidta, poručio je da ukoliko dođe do blokade, on je naveo da vrhovni autoritet u ovom slučaju OHR i visoki predstavnik trebaju da reaguju zbog takve sitaucije, nažalost.

Podcrtao je da njima ne bi trebala nikakva intervencija Schmdita, ukoliko bi se Lendo i njegova stranka ponašala demokratski i prihvatila da postoji parlamentarna većina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo