31°C
Mostar 37°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 34°C
Bihać 29°C

30.03.2023 / 18:51 Politika - Apelantica

Zornić: Protesti ispred OHR-a nužni da bi spasili opstojnost BiH

Zornić: Protesti ispred OHR-a nužni da bi spasili opstojnost BiH
Foto: FENA

Apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Azra Zornić izjavila je, uoči sutrašnjih protesta koji ispred OHR-a organizuju Krug 99 i ReSTART, da je krajnje vrijeme da se spriječi svako daljnje cementiranje etno-feudalizacije BiH.

"Dobili smo neke naznake, a i mediji su to već objavili, da je Ured visokog predstavnika imao namjeru nametnuti nove amandmane na Ustav samo jednog entiteta, Federacije BiH, a sada postoje naznake da će pokušati da idu sa 'autentičnim tumačenjem' već prethodno nametnutih amandmana na Ustav FBiH. To upućuje na de facto protektorat u ovoj državi. Pa i to ne bi bio problem, ali je problem ‘schmidtizacija’ Bosne i Hercegovine", izjavila je Zornić za Fenu.

Problem je, kako je rekla, što SAD i desničarska Evropa instrumentaliziraju Ured visokog predstavnika koji je u ovoj situaciji samo izvršitelj, s tim da izađu u susret cementiranju etno-feudalnog aparthejda u ovoj zemlji. Zornić je dodala da je to glavni razlog najavljenih protesta.

"Protesti nisu stranački, nisu opredjeljeni nikome... To su čisto građanski protesti koji su nužni da bi spasili opstojnost BiH jer ako visoki predstavanik provede do kraja ovu politiku to vodi u direktni nestanak hiljadugodišnje evropske države Bosne i Hercegovine", istakla je Zornić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo