8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

31.03.2023 / 10:58 Fudbal - Selektor BiH

Hadžibegić: Zadovoljan sam startom kvalifikacija, neke stvari ću mijenjati

Hadžibegić: Zadovoljan sam startom kvalifikacija, neke stvari ću mijenjati
Foto: AA

Reprezentacija Bosne i Hercegovina imala je polovičan uspjeh na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Prvo su Zmajevi porazili Island sa 3:0 da bi potom u Bratislavi izgubili 2:0.

BiH tako sa tri boda dočekuje junski ciklus kvalifikacija kada će snage odmjeriti protiv Portugala i Luksemburga. Selektor Faruk Hadžibegić je u razgovoru za Anadoliju rekao kako je zadovoljan startom i pored poraza od Slovačke.

“Ima još puno utakmica da se igra. Nove utakmice nam dolaze i mislim da će one posljednje u novembru odlučivati ko će biti među dvije prve ekipe u grupi. Zadovoljan sam zbog toga što smo startovali sa pobjedom i pokazali potencijal, ne samo ekipe i saveza, publike i navijača, već time što je to bila osmoza koja je bila perfektna. Obje utakmice su pokazale neke slabosti koje moramo korigovati, ne samo na terenu, nego i generalno u sportskom ponašanju koje treba popraviti“, kazao je Hadžibegić.

Neki mladi igrači su dobili veliku priliku koju su iskoristili. Veznjak Rome Benjamin Tahirović je odigrao dobre utakmice, baš kao i Amar Dedić koji je protiv Islanda bio najbolji igrač na terenu.

“Savez je već u jednoj svojoj sportskoj politici već duži period stavio na radare mlade igrače koje ćemo pokušati da ubacimo u reprezentaciju kada bude prilika za to. Imao sam hrabrost da na prvoj utakmici stavim Tahirovića umjesto predviđenog Huseinbašića. Nastaviti ću tu politiku sa željom da pomognem svima i da otvaram vrata mladim igračima. S jedne strane je to dobro, a s druge strane bih zamolio da malo damo vremena tim mladim igračima. Koliko god sam hrabar i imam želju da pomognem, ne mogu ih toliko staviti u ekipu jer imaju momci koji su tu već igrali“, pričao je Hadžibegić.

Selektor je naveo kako je riječ o mladoj ekipi koja nema veliko iskustvo igranja na međunarodnim takmičenjima, osim 2-3 igrača kao što su Edin Džeko, Ibrahim Šehić i Rade Krunić..

“Sportski smo neiskusna ekipa koja još puno stvari treba da nauči da bi postala prava kakvu je svi želimo vidjeti. Ona ima potencijal, to je vidljivo i zato će biti oscilacija kod nas jer ima tu i emocija. Zamislite vi momka Dedića sa ovakvim ovacijama koje je imao u Zenici. To mu se nikada ranije nije desilo i čovjek je sigurno bio negdje u oblaku. Tako da i taj momak ima pravo na slabu utakmicu i ima pravo na period adaptacije i učenja kao i drugi igrači.”

Analizirao je Hadžibegić uvodne mečeve kvalifikacija i kaže da je zadovoljan učinjenim. Uz to ponovo je naglasio kako je cilj plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine, ali da je i stručnom štabu potrebno vrijeme za promjene.

“Kažem, zadovoljan sam. I dalje mislim da ćemo biti glavni ili jedan od glavnih kandidata za odlazak na Evropsko prvenstvo. To nam je cilj. Ne bojim se to reći. Ne bojim se neuspjeha, ali hoću da radim za uspjeh jer to želim i to mi je posao i obaveza. Drago mi je da me moji saradnici slijede sve više i više. Još smo na prvom stepeniku, ali imam strpljenja, iskustva i kvaliteta da to dovedem do kraja. Sigurno ću neke stvari mijenjati, pomaći i zato mi treba vremena. Očekujem da to bude nabolje, ali nisam ni ja sveznalica i mogu napraviti greške, ali mogu garantovati da niti jednu neću napraviti svjesno i namjerno.”

Također, selektor Zmajeva je najavio ono što u budućnosti čeka reprezentaciju BiH. U junu će Zmajevi gostovati Portugalu, a nešto kasnije će dočekati Luksemburg. Upravo bi meč protiv Luksemburga mogao odrediti smjer kvalifikacija, a Hadžibegić ističe da može obećati borbu, pošten odnos i angažman.

“Moramo naći način da iskontrolišemo te emocije euforije i katastrofe i da dođemo na neku realnost. Pošto naši igrači koji dolaze iz Milana, Intera, Rome i drugih klubova imaju profesionalnu sportsku zahtjevnost gdje je tolerancija nula, ne postoji tolerancija i sve je određeno kad spavaš, šta jedeš, kako govoriš, kako se izražavaš jer tako braniš instituciju. Ovdje kad dođemo mi se kolektivno malo opustimo. Počev od mene, pa i svi ostali. E, to je ta zahtjevnost i stvar koju moramo svi kolektivno promijeniti i učiniti da to ne bude kao što je prije bilo. To je jedan od osnovnih uslova koje moramo ispuniti da bi bili veliki ili krenuli prema velikima” rekao je Hadžibegić.

Bosna i Hercegovina nastavak kvalifikacija dočekuje na trećoj poziciji sa tri osvojena boda.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo