8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

31.03.2023 / 16:05 BiH - Zenica

Zenički rudari prekinuli blokadu M-17, radnički neposluh se nastavlja

Zenički rudari prekinuli blokadu M-17, radnički neposluh se nastavlja
Foto: Agencije

Rudari su napustili raskrsnicu na magistralnom putu M-17 u mjestu Perin han kod Zenice, ali se radnički neposluh u Rudnicima mrkog uglja Zenica nastavlja - potvrdio je predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.

On je istakao da ne žele praviti smetnju u odvijanju saobraćaja, a da će tokom vikenda Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH odlučiti o narednim potezima.

Gradska uprava Grada Zenica nije se oglasila po pitanju jučer usvojenih zaključaka Gradskog vijeća Zenica, dodao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

-Politički subjekt Bosanskohercegovačka inicijativa -Kasumović Fuad danas je održala pres-konferenciju na kojoj su istakli kako Gradska uprava Grada Zenica neće postupiti po tim zaključcima. Ono što se nama predstavilo, od strane EPBiH i RMU Zenica, oni su bili spremni da pristupe, u skladu sa zaključcima Gradskog vijeća Zenice, potpisivanju sporazuma sa Gradskom upravom Zenica. Na terenu imamo stanje koje je nepromijenjeno pa ćemo vidjeti šta i kako dalje – kazao je Husić.

On je za narednu sedmicu, tačnije u utorak, najavio mogućnost organiziranja novog štrajka upozorenja u svim rudnicima iz Koncerna Elektroprivreda BiH.

Zenički rudari neće, kako je rečeno, obnoviti proizvodnju sve dok im se ne isplate plaća i topli obrok, a članovi Sindikalnog odbora ponovno odlaze u Dom rudara.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo