8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

31.03.2023 / 16:34 Politika - Sarajevo

Konaković razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije

Konaković razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije
Foto: Agencije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Osamahom Dakhelom R. Al Ahmadijem.

Tokom susreta izraženo je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Međudržavni sporazumi

Razgovarano je o ugovornom regulisanju odnosa dvije zemlje pri čemu je naglašena potreba zaključivanja međudržavnih sporazuma u narednom periodu između dvije države za koje je završena formalnopravna procedura.

Ambasador Al Ahmadi je posebno iskazao interes za što skorije potpisivanje Sporazuma za upravljanje diplomatskim kvartom u Rijadu. Također je informisao ministra Konakovića da je Saudijska Arabija, uz Južnu Koreju i Italiju, kandidat za organizaciju svjetske izložbe Expo 2030. godine i, u tom pogledu, izrazio nadu za podršku Bosne i Hercegovine ovoj kandidaturi.

Vanjskopolitički prioriteti BiH

Ministar Konaković se tokom susreta osvrnuo na vanjskopolitičke prioritete naše zemlje i iskazao interes za očuvanje dobrih odnosa kako sa Saudijskom Arabijom tako i sa zemljama Istoka. Naglasio je da su Bosna i Hercegovina i Saudijska Arabija važni partneri i da je bitno nastaviti njegovati dobre odnose. Zahvalio je Kraljevini Saudijske Arabije na pomoći koju je pružala i još uvijek pruža našoj zemlji.

Ministar Konaković je ponovio poziv ministru vanjskih poslova Saudijske Arabije da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo