8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

21.04.2023 / 14:36 Obrazovanje - Mostar

Svečano promovirana 143 diplomanda Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

Svečano promovirana 143 diplomanda Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru
Foto: FENA

Svečana promocija i dodjela diploma studentima koji su završili studij na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana je u petak u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače, a promovirana su 143 diplomanda, od kojih je 71 prvostupnik i 72 magistara struke.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je rekao kako je temeljna misija svih sveučilišta da budu čuvari kulture i identiteta, rasadišta znanja, ideja i mišljenja te kako bez Filozofskog fakulteta i njegovih studija nema ni Sveučilišta u Mostaru.

"Uvjeren sam kako se ljestvica naših vrijednosti danas na Sveučilištu, u Bosni i Hercegovini, u Europskoj uniji, ali i cijelom razvijenom svijetu može temeljiti na obrazovanju, znanju, znanosti, istraživanjima, umjetnosti. A jednu od vodećih uloga u promicanju takvih pozitivnih vrijednosti i očuvanju identiteta imate vi diplomandi i Filozofski fakultet koji ovo Sveučilište čini posebnim u BiH", kazao je rektor Tomić.

V. d. dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Dražen Barbarić ustvrdio je kako su diplomandi obrazovani u društveno-humanističkom kontekstu u kojem se izuzetni značaj pridavao vrijednostima ljudskosti, empatije, tolerancije, društvenoga razvoja te očuvanja vlastite kulturno-jezične baštine.

"Nemojte se stidjeti pokazivati i javno zagovarati te vrijednosti, one su moralni kompas svake društvene zajednice i onemogućavaju njezino nazadovanje, a vremenom postaju generator njezina razvoja. Nalazimo se u izuzetno dinamičnom i turbulentnom kontekstu, gdje se u potrebi prilagođavanju tržišnim načelima počesto gubi iz vida sama esencija i temeljno poslanje visokoobrazovnih institucija. Narod bez vlastite kulture, povijesti, jezika i znanosti osuđen je na gubitak vlastitoga identiteta, u tom rakursu Sveučilište predstavlja nezamjenjivi društveni bitak svake samosvjesne i ponosne zajednice", kazao je v. d. dekana Barbarić.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo