7°C
Mostar 8°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

25.04.2023 / 13:38 Obrazovanje - Mostar

Od jeseni novi studijski programi na Univerzitetu 'Džemal Bijedić'

Od jeseni novi studijski programi na Univerzitetu 'Džemal Bijedić'
Foto: FENA

Dan otvorenih vrata upriličen je u utorak na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru, ...

... a tom prigodom brojni maturanta s područja Hecegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije mogli su se informirati o širokom spektru studijskih programa, kao i o načinu studiranja i organizaciji nastave na spomenutom univerzitetu.

Predsjednik Unije studenta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru Kenan Begović kazao je kako je cilj Dana otvorenih vrata maturantima dati sve potrebne informacije o studiranju na mostarskom univerzitetu.

Tako su učenici završnih razreda srednje škole imali prigodu upoznati se s programima Ekonomskog fakulteta, Fakulteta humanističkih nauka, Fakulteta informacijskih tehnologija, Građevinskog i Mašinskog fakulteta, Nastavničkog fakulteta, Pravnog fakulteta, Poslovne informatika, Dizajna interijera, Znanstvene njege, Studija turizma i Farmacije.

Prorektorica za znanstveno-nastavna pitanja Azra Špago kazala je u izjavi za Fenu kako će studenti, pored spomenutih tradicionalnih studijskih programa na fakultetima i univerzitetskim studijima, ove godine moći upisati i nove studijske programe na Univerzitetu kao što su Biotehnika i Nutricionizam na Agromediteranskom fakultetu, Žurnalistika i odnosi s javnošću na Fakultetu humanističkih nauka, te Biologija i Kemija na Nastavničkom fakultetu.

- Zbog smanjenog interesa maturanata tijekom prethodnih godina za pojedine nastavničke smjerove, ne samo na našem Univerzitetu nego i na drugim javnim univerzitetima u BiH, a svjesni činjenice koliko je bitno raditi na unaprjeđenju školstva na svim razinama, na Nastavničkom fakultetu je ponuđen inovirani integrirani studijski program „Biologija“ i „Kemija“. Primarni cilj ovog studijskog programa je osposobljavanje studenata za budući nastavni rad na predmetima „Biologija“ i „Kemija“ koji se izučavaju kao obvezni predmeti u osnovnim i srednjim školama - kazala je Špago.

Što se tiče novog studijskog programa „Biotehnika“, Špago je navela kako taj studijski program ima za cilj usvajanje znanja i vještina iz oblasti biotehničkih znanosti i agronomije. Pojasnila je kako je studij organiziran kroz tri smjera, i to „Biljna proizvodnja“, „Ekološka poljoprivreda“ i „IT u poljoprivredi''.

- Nutricionizam je pokrenut zbog potrebe za obrazovanjem stručnih kadrova koji će biti osposobljeni obavljati poslove vezane za sigurnost i kvalitetu hrane, za rad na planiranju i organizaciji prehrane i pripremi prehrane, te edukaciji i promociji zdravlja – istaknula je Špago.

Najavila je kako će studentima ove akademske godine biti omogućen smještaj u moderno opremljenom Studentskom domu „Antalija“, koji se nalazi u univerzitetskom kampusu.

Špago je pozvala maturante na Dan otvorenih vrata te da njihov izbor prilikom nastavka obrazovanja bude Univerzitet „Džemal Bijedić“ uz slogan "Pridružite nam se, mi gradimo budućnost".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo