°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

26.04.2023 / 20:12 Obrazovanje - Naida Hota-Muminović

Zakonska obaveza izučavanje tematskih cjelina o agresiji na BiH, opsadi i genocidu

Zakonska obaveza izučavanje tematskih cjelina o agresiji na BiH, opsadi i genocidu
Foto: FENA

Kanton Sarajevo ima zakonom predviđenu obavezu da izučava, kroz sadržaj nastavnog predmeta historije, tematske cjeline koje se odnose na sjećanje na agresiju, genocid i opsadu Sarajeva. 

Već od 2018. godine, učenici 9. razreda osnovnih škola, te 3. i 4. razreda srednjih škola izučavaju ove tematske cjeline, na bazi priručnika koji je u te svrhe kreiran.

- Trenutno je u fazi revizija priručnika, i sigurna sam da će to postati dobar okvir za podučavanje o sudskim utvrđenim činjenicama. Jednako je važno napomenuti da će Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, putem Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, raditi specijalizirane programe koji se tiču njegovanja kulture sjećanja, uključujući i sjećanje na antifašističku borbu Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu, kao i period odbrane grada i države u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. To će biti specifičan sadržaj koji će se realizirati kroz vannastavne i posebne programe, istakla je ministrica Naida Hota-Muminović.

Ministrica je danas prisustvovala konferenciji na kojoj je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini predstavila izvještaj o učenju i nastavi historije perioda 1992-1995. godina, u osnovnim školama u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj, koji je Misija OSCE-a objavila danas, naglašava neophodnost učenja i nastave historije o pomenutom periodu u svim osnovnim školama u BiH, te konstatuje da se prošlost izučava na potpuno različite načine na području Bosne i Hercegovine.

Također se navodi kako je potrebno graditi povjerenje u Bosni i Hercegovini u cilju trajnog očuvanja mira, prenosi Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

(Vijesti.ba / FENA) 

 

Izdvajamo