5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

27.04.2023 / 08:18 Obrazovanje - Ponižavajući koeficijent

Računovođe osnovnih i srednjih škola HNK ujedinjene u svojim zahtjevima

Računovođe osnovnih i srednjih škola HNK ujedinjene u svojim zahtjevima
Foto: Vijesti.ba
Računovođe osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona nezadovoljne položajem i odnosom prema njihovom radnom mjestu, okupile su se u velikom broju u Mostaru na zajedničkom sastanku 26.4.2023.godine, ...

... u prostorijama Sindikata škola HNK. Definirajući zahtjeve i razgovarajući o problemima s kojima se svakodnevno susreću, potakli su lavinu nezadovoljstva za koje je krajnje vrijeme da se iznesu u javnost.

Predstavnici računovođa osnovnih i srednjih škola prisustvovat će danas (27.4.2023. godine) na sastanku Malog vijeća sindikata, na kojem će biti prisutan i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, te pokušati izravno uz podršku sindikata utjecati na promjenu položaja njihovog radnog mjesta.

Računovođe zaostaju za sekretarima 205 KM, a u poređenju sa školskim domarom razlika je 100 KM

Traže da se koeficijenti za, po novome nazivu, administrativno- financijskog radnika izjednače sa koeficijentima sekretara škola. Ne pristaju na predloženo povećanje plaće za 2,5%, od strane Vlade HNK, čime bi se predložene plaće donekle izjednačile sa plaćama školskih majstora, tj. domara, tačnije u nekih 100 KM.

''Nemamo ništa protiv predloženih povećanja plaća spremačicama i domarima za 15%, ali sramotno povećanje plaća računovođama za 2,5% smatramo krajnje nekorektnim i diskriminirajućim. Naša odgovornost  u odnosu na spomenuta radna mjesta je nemjerljiva'', ističu računovođe.

Računovođe su zahtjev za sastanak uputile nadležnom ministarstvu i Vladi HNK, te uz česte upite i kontakte na žalost ostale bez odgovora.

Radno mjesto računovođa istiskuje samostalnost, stručnost i odgovornost koja nije ništa manja od sekretara škole, te prema Zakonu o računovodstvu i reviziji može biti i krivično odgovoran.

Ukoliko se naši zahtjevi nastave uporno ignorisati, bit ćemo primorani obustaviti naš posao te uvelike otežati poslovanje škola i ministarstva - navode računovođe.

Šta će se dalje dešavati po pitanju radnog mjesta računovođa, ostaje za vidjeti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo