18°C
Mostar 20°C
Tuzla °C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

30.04.2023 / 19:35 Rukomet - Veliki uspjeh

Rukometaši BiH pobijedili Crnu Goru u Podgorici i plasirali se na EP!

Rukometaši BiH pobijedili Crnu Goru u Podgorici i plasirali se na EP!
Foto: Facebook
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u Podgorici je pobijedila selekciju Crne Gore sa 25:23 (14:13) u posljednjem susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvu 2024. u Njemčakoj.

Sa četiri pobjede rukometaši BiH osvojili su drugo mjesto u Sedmoj grupi i tako izborili direktan nastup na EP. To će biti treće uzastopno učešće za bh. tima na evropskoj smorti.

Duel u dvorani Morača nije najbolje počeo za izabranike selektora Irfana Smajlagića. Crnogorci su vrlo brzo došli do prednosti od četiri gola (6:2). Uslijedilo je nekoliko sjanih odbrana Ahmetaševića i bolja igra u napadu bh. tima, posbeno sa vanjskih pozicija.

Golovima Panića i Hercega, napravili smo seriju od 5:0 i prvu put došli do prednosti (7:6).  Do samog kraja prvog poluvremna igralo se gol za gol, a onda smo pogotkom Perića u posljednjim sekundama stigli do gola prednosti nakon prvih 30 minuta.

Rukometaši BiH sjajno su otvorili drugo poluvrijeme i stigli do najveće prednosti od četiri gola. Nakon što su se Crnogorci uspjeli vratiti na gol prednosti, ponovo su Herceg i Panić sjajnim šutevima sa vanjskih pozicija uspjeli da naprave rezliku. Svi pokušaji domaćna da se vrate u igru zaustavio je sjajni golman Benjamin Burić, koji je samo u drugom dijelu zabilježio čak 10 odbrana i bio ključni igrač, u pobjedi bh. tima.

Prvom mjesto u Sedmoj grupi osvojila je Slovenija koja je u Velenju pobijedila Kosovo sa 33:28. Crna Gora će također igrati na EP, kao  jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe iz osma kvalifikacionih grupa.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo