1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 1°C

03.05.2023 / 15:28 Obrazovanje - Tradicionalno uspješni

Učenici Druge gimnazije Sarajevo briljirali na evropskim i domaćim matematičkim takmičenjima

Učenici Druge gimnazije Sarajevo briljirali na evropskim i domaćim matematičkim takmičenjima
Đaci Druge gimnazije Sarajevo koji su učestvovali na matematičkim takmičenjima (Foto: Druga gimnazija)
Matematičari Druge gimnazije Sarajevo u  prethodnom periodu imali su veoma zgusnut raspored takmičenja.

To ih ipak nije spriječilo da zablistaju na svim takmičenjima na kojima su učestvovali i još jednom potvrde da je Druga gimnazija Sarajevo ubjedljivo najuspješnija škola u BiH na svim matematičkim takmičenjima.

U nizu od tri značajna takmičenja koja su za nama prva je bila Evropska matematička olimpijada za djevojke koja se održala u Sloveniji, u Portorožu od 13. do 19. aprila. Ekipa Bosne i Hercegovine na ovom takmičenju osvojila je po dvije  srebrene i bronzane medalje. Srebrene medalje osvojile su učenice Asja Ćatić i Naida Gavranović pri tom oborivši mnoge rekorde. Asja je postavila ubjedljivi rekord po broju osvojenih bodova na ovom takmičenju u historiji BiH, a sitnice su je dijelile od zlatne medalje za koju je granica također bila najviša u historiji. Naida je prvi dan takmičenja osvojila maksimum bodova i tako postala prva učenica iz BiH kojoj jeto  ikad pošlo za rukom.

- Učenica naše škole Ilma Čeljo osvojila je svoju drugu bronzanu medalju na ovom takmičenju, a bronzanu medalju osvojila je i preostala članica ekipe, Sara Smajić, učenica Richmond Park ISS. Naša ekipa je i u ekipnom plasmanu postigla vrhunski rezultat ostavivši iza sebe ekipe Francuske, Italije, Španije, Danske, Norveške, Japana i brojnih drugih zemalja - saopćeno je iz Druge gimnazije.

U nedjelju, 23. aprila, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu održano je Federalno takmičenje iz matematike za učenike srednjih škola. Druga gimnazija Sarajevo ponovo je apsolutni pobjednik federalnog takmičenja iz matematike ostvarivši pobjede u 3 od 4 razreda i osvojivši veliku većinu mjesta koja vode na državno takmičenje.

U konkurenciji prvih razreda prvo mjesto zauzeo je Faruk Demirović iz Richmond Park ISS, dok je na drugom Amila Pašić iz Gimnazije "Meša Selimović“ Tuzla. Druga gimnazija je  bila ubjedljivo najzastupljenija među prvih 10 sa čak pet učenika. Treće mjesto osvojila je Helena Dizdarević dok su učenici Danis Begović i Adrian Mišić osvojili četvrto i peto  mjesto. Nedžma Durović zauzela je sedmo,  a Aron Arslan 10. mjesto.  

U konkurenciji drugih razreda Benjamin Mujkić peti put je zasluženo uzeo krunu pobjednika federalnog takmičenja. U stopu ga prati Abdullah Fehratbegović, koji je zauzeo drugo mjesto, a treća je Ines Jozić. Isa Švrakić osvojio je peto mjesto.

Učenica 3. razreda Druge gimnazije Ilma Čeljo treći put zaredom odbranila je titulu federalne prvakinje. Pojačanje matematičkog tima Druge gimnazije Sarajevo Rastko Stanković na svom prvom federalnom takmičenju osvojio je drugo  mjesto koje je dijelio sa Harunom Alibegovićem iz Richmond Park ISS. Od četvrog do šestog mjesta nalaze se redom učenici Druge gimnazije  Emina Hasanbegović, Asja Ćatić i Ahmed Spahić, a osmo mjesto zauzela je Naida Gavranović.

Generacija četvrtih razreda odradila je svoje posljednje federalno takmičenje u velikom stilu osvojivši dominantno prvih pet mjesta. Ervin Macić ubjedljivo je odbranio titulu federalnog prvaka koju drži kroz čitavu srednju školu, a odmah iza njega su Emira Ibrahimović i Admir Zatega. Na četvrtom i petom mjestu su Mirnes Fehrić i Armin Kadić, sedmo mjesto osvojio je Ilhan Erović dok je Tajra Čavčić zauzela 10. mjesto.  

Od 22 učenika koji su se plasirali na državno takmičenje-Matematičku olimpijadu BiH, njih 15 je iz Druge gimnazije Sarajevo. To su: Helena Dizdarević (prvi razred), Benjamin Mujkić, Abdullah Fehratbegović, Ines Jozić (drugi razred), Ilma Čeljo, Rastko Stanković, Emina Hasanbegović, Asja Ćatić, Ahmed Spahić, Naida Gavranović (treći razred), Ervin Macić, Emira Ibrahimović te Admir Zatega, Mirnes Fehrić i Armin Kadić (četvrti razred).

- Dan kasnije, 24. aprila, održano je izborno takmičenje za BMO (Balkansku matematičku olimpijadu). Naši učenici Druge gimnazije su i ovdje briljirali, osvojivši čak pet od šest mijesta u ekipi. Ovo je prvi put da šestočlani tim koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Balkanijadi sadrži čak pet učenika iz iste škole. Našu domovinu će od 8. maja u Antaliji predstavljati učenici naše škole Ervin Macić, Asja Ćatić, Abdullah Fehratbegović, Ahmed Spahić, Benjamin Mujkić kao i Harun Alibegović, učenik Richmond Park ISS - saopćeno je iz Druge gimnazije.

Profesori Amar Bašić i Emir Kalajdžija te direktor škole Seid Alibegović nisu krili oduševljenje ovim fantastičnim rezultatima učenika. Naglasili su da je to plod intenzivnih priprema kao i višemjesečnog rada Kluba matematike, na kojem predavanja držve bivši i sadašnji učenici i profesori škole. Dugogodišnja tradicija dominacije Druge gimnazije na takmičenjima, kako iz matematike tako i iz drugih predmeta, samo je jedan od brojnih pokazatelja da su učionice Druge gimnazije pravi rasadnik talenata u kojem cvjetaju brilijantni umovi vrijedne i predane djece.

Sigurni smo da pred njima stoji svijetla budućnost, te da ćemo još mnogo puta čuti za ova imena, navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo