7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

05.05.2023 / 09:56 Obrazovanje - Sindikat KS

Interdisciplinarni pristup svih aktera u obrazovanju jedini put za poboljšanje stanja

Interdisciplinarni pristup svih aktera u obrazovanju jedini put za poboljšanje stanja
Foto: Fena

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Sarajevo, smatra da su se, nakon ovosedmične pucnjave u beogradskoj osnovnoj školi, upalili alarmi u svim zemljama regiona, ali, kako navode u saopćenju za javnost, očigledno nedovoljno i u Kantonu Sarajevo.

Kako naglašavaju iz Sindikata, naše škole nemaju rješenja, a sistem ne pruža zaštitu prosvjetnim radnicima.

-Javnost ne zna da se gotovo svakodnevno dešavaju verbalni napadi i maltretiranja, nasilje i prijetnje koje se upućuju radnicima u školama u Sarajevu. Radnici iz straha šute, direktori zbog fotelja ne govore javno, a Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo sve zna i naravno, po običaju, ne poduzima adekvatne aktivnosti iz svoje nadležnosti, narodski rečeno ne rade svoj posao i škole su prepuštene same sebi - ističe se.

Kako se dodaje, prosvjetni radnici se osjećaju izrazito nesigurno 'što nam daje za pravo da i ovaj put tražimo da prosvjetni radnicidobiju status službenog lica'.

Kako naglašavaju iz Sindikata 'naše probleme u školama neće iskorijeniti ishodi učenja i formativno ocjenjivanje, javne nabavke i tenderi za detektore metala, zapošljavanje socijalnih radnika i psihologa u izbornim godinama, angažman naoružanih zaštitarskih službi, traženje najboljeg sistema ocjenjivanja dok nam je obrazovni sistem takav da imamo školu zbog ocjena, a ne zbog znanja'. -

Interdisciplinarni pristup svih aktera u obrazovanju prilikom kreiranja zakonskih rješenja i zajedničko djelovanje u praksi, posebno protiv onih koji se ne ponašaju u skladu sa zakonom, kao i usmjeravanje energije u školi i u porodici prvenstveno prema odgoju pa tek onda prema obrazovanju, jedini je put za poboljšanje stanja u obrazovanju i vraćanje povjerenja prosvjetnih radnika u sistem i općenito poboljšanje stanja u društvu. Loš odgoj kod kuće i teška društvena, politička, socijalna i ekonomska realnost u zemlji generiraju i proizvode probleme na ulici i u školi - ističe u sasopćenju za javnost Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Sarajevo. ja FBiH - Kantonalni odbor Sarajevo, smatra da su se, nakon ovosedmične pucnjave u beogradskoj osnovnoj školi, upalili alarmi u svim zemljama regiona, ali, kako navode u saopćenju za javnost, očigledno nedovoljno i u Kantonu Sarajevo.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo