7°C
Mostar 11°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

15.05.2023 / 15:49 Tenis - Treće kolo

Senzacija u Rimu: Alcaraz neočekivano zaustavljen u trećem kolu

Senzacija u Rimu: Alcaraz neočekivano zaustavljen u trećem kolu
Foto: Reuters

Fabian Maroszan uspio je da eliminiše Carlosa Alcaraza sa 6:3, 7:6(4) u trećem kolu mastersa u Rimu. Bio je ovo treći poraz Španca u sezoni koji će sljedeću nedjelju dočekati na prvom mjestu na svijetu.

Malo poznati Fabijan Maroszan, 23-godišnjak iz Mađarske, dobio je prvi set za samo 33 minuta, a onda i u drugom setu nastavio da blista. Propustio je četiri brejk lopte, a onda uspio da iskoristi petu i da dođe do 4:3.

Španac je izborio pobjedom u prvom kolu prvo mjesto na ATP listi, ali je već na drugom meču u Rimu izgledao dosta, dosta lošije. U tim momentima je stalno kasnio na udarce, pravio je mnogo neiznuđenih grešaka (posle 90 minuta tenisa čak 22) i nekoliko puta se suzdržao da ne polomi reket.

Ipak, već u sljedećem gemu je Alcaraz uspio da vrati brejk. Iskoristio je pad koncentarcije Mađara koji je vjerovatno već razmišljao kako bi zaista mogao da pobijedi i pogriješio.


Maroszan je nastavio da pritiska i pokazao igru daleko bolju od 128. mjesta na ATP listi, što je bio njegov najbolji plasman do tog trenutka (20. marta ove godine).

Ipak, uslijedila je reakcija Alcaraza koji je uspio da se vrati i povede sa 6:5. Ipak, servis gem je sigurno osvojio Maroszan i ušlo se u tie-brejk.

Napravio je Alcaraz mini brejk, stigao je do 2-1 u tie-brejku, ali od tog trenutka su oba igrača uspijevala da sačuvaju sopstveni servis. Sve do 4-3, onda je Mađar uzvratio mini brejkom za 4-4 poslije greške Španca. Onda je stigao i sjajan forehand koji je Mađara odveo do 5-4, a onda i greška Španca za 6-4.

Na kraju je mađarski teniser uspio da upiše pobjedu karijere.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo