31°C
Mostar 38°C
Tuzla 37°C
Banja Luka 35°C
Bihać 30°C

17.05.2023 / 13:54 Politika - U zgradi Vlade FBiH

MMF tražio povećanje kamata i umanjenje plata; Nikšić: Ne dolazi u obzir!

MMF tražio povećanje kamata i umanjenje plata; Nikšić: Ne dolazi u obzir!
Foto: Vijesti.ba

Premijer FBiH Nermin Nikšić se danas sastao sa delegacijom MMF-a u Sarajevu. 

MMF je predvodila šefica Misije Alina Iancu, a na sastanku je razgovarano o ekonomskim prognozama, očekivanim rizicima, prioritetnim strukturalnim reformama, te eventualnom novom aranžmanu sa MMF-om.

Premijer Nikšić se složio sa konstatacijom šefice Misije u MMF-a u BiH Iancu da je ekonomska situacija u Federaciji BiH povoljna.

- Kad je u pitanju novi aranžman s MMF-om mi znamo da ga MMF sklapa s jednom adresom, državom Bosnom i Hercegovinom. Mi smo dio Bosne i Hercegovine i ne ponašamo se tako da nekom u našoj državi bude gore, a nekom bolje. Razmotrit ćemo sve opcije i raditi u smjeru onog što je najbolji interes za našu državu – kazao je Nikšić, prenose Vijesti.ba

Sagovornici su se usaglasili da je među prioritetima strukturalnih reformi veći broj njih zajednički, poput donošenja novog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, zatim poreske i reforme javne uprave. To su i transparentniji i bolji nadzor javnih preduzeća, zelena energija, digitalizacija, te svakako nastavak započetih i otpočinjanje novih javnih i privlačenje privatnih investicija.

Premijer Nikšić se nije složio sa određenim preporukama, te je jasno poručio da reforme koje bi išle u smjeru povećanja kamata banaka, te umanjenja plata nikako ne dolaze u obzir, prenose Vijesti.ba.

- Mi smo mala zemlja, mala ekonomija, složenog uređenja i sa puno problema. Apsolutno smo otvoreni za razgovore i dogovore u cilju stvaranja boljeg ambijenta kako bi se naši ljudi vraćali u svoju domovinu, ali nismo i za restriktivne reforme koje bi direktno vodile ka lošijem standardu građana - istakao je premijer Federacije BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo