°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

18.05.2023 / 09:51 Zanimljivosti - Aukcija

Hebrejska Biblija prodana za 38.1 milion dolara

Hebrejska Biblija prodana za 38.1 milion dolara
Foto: Agencije

Hebrejska Biblija, koja datira iz 900. godine i jedan je od najskupljih rukopisa na tržištu antikviteta, prodana je u srijedu u New Yorku za 38.1 miliona dolara, a platno poznatoga austrijskog slikara Gustava Klimta postiglo je cijenu od 53.2 miliona dolara.

 

Sotheby's je očekivao da bi Codex Sassoon, nazvan tako po svome najpoznatijem vlasniku Davidu Solomonu Sassoonu koji je Bibliju kupio 1929. za 350 funti, mogao postići cijenu između 30 i 50 miliona dolara.

Gotovo kompletnu i iznimno dobro očuvanu hebrejsku Bibliju, kojoj nedostaje tek nekoliko stranica, a čine je 24 knjige, Sotheby's je prodao nakon četverominutnog nadmetanja dvojice ponuđača, stoji u saopćenju aukcijske kuće.

Nju je kupio bivši američki diplomat Alfred Moses u ime američke neprofitne organizacije koja će Bibliju pokloniti Muzeju židovskog naroda ANU u Tel Avivu, stoji u objavi.

"Hebrejska Biblija je najutjecajnija knjiga u historiji predstavlja temelj zapadne civilizacije. Raduje me spoznaja da pripada židovskom narodu", rekao je Moses, veleposlanik u vrijeme američkog predsjednika Billa Clintona.

Prodaja je premašila iznos od 30.8 miliona dolara, koliko je osnivač Microsofta Bill Gates platio 1994. za rukopis Leonarda da Vincija Codex Leicester, koji je tada bio najskuplji rukom pisani dokument prodan na aukciji.

Najskuplji dokument prodan na aukciji i dalje ostaje jedan od prvih rukopisa američkog ustava što ga je u studenome 2021. Sotheby's prodao za 43 miliona dolara.

Codex Sassoon, koji se mijenjao kroz svoju povijest, samo je jednom u prošlosti bio predstavljen javnosti, godine 1982. u Britanskoj knjižnici u Londonu, rekla je Orit Shaham-Gover, glavna kustosica Muzeja židovskog naroda.

Djelo austrijskoga slikara Gustava Klimta Insel im Attersee (1901.-1902.) otišlo je nepoznatom kolekcionaru iz Japana za 53.2 miliona dolara, objavio je Sotheby's. Rad austrijskog slikara prvi je put ponuđen na aukciji nakon što je desetljećima bio dio privatne kolekcije. Očekivalo se da bi mogao postići cijenu od oko 45 miliona dolara.

Pejzaž s motivom svjetlucave vodene površine u živim bojama karakterističnima za Klimta, jednog od utemeljitelja secesije, prodan je nakon sedmominutnog licitiranja, objavila je aukcijska kuća.

Slika L'Empire des lumières belgijskoga nadrealističkog slikara Renéa Magrittea (1898.-1967.) postigla je visoku cijenu od 42.3 miliona dolara. Ovogodišnja tradicionalna proljetna sedmica aukcija na tržištu umjetnina, koji se održava u New Yorku, počela je u četvrtak, 11. maja, a završava sutra, 19. maja.


(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo