14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

20.05.2023 / 20:24 Regija - Jeanne Shaheen

Američka senatorica: Veoma zabrinjavajuća poruka Srbima

Američka senatorica: Veoma zabrinjavajuća poruka Srbima
Foto: Vijesti.ba

U Vanjskopolitičkom odboru američkog Senata, u četvrtak su se čule poruke o tome koliko je Zapadni Balkan važan, kao i dodatni američki angažman u regionu.

Rekla je to demokratska članica odbora, senatorica iz New Hampshirea Jeanne Shaheen u intervjuu za Glas Amerike po okončanju pretresa na kojem se razmatrala američka politika na Balkanu.

Senatorica Shaheen, predsjedavajuća Pododbora za Evropu, dan uoči pretresa o američkoj politici na Balkanu, ponovo je podnijela zakonski prijedlog o regionu, pod nazivom „Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana”. Za Glas Amerike ističe da je riječ o prijedlogu koji ima podršku obje stranke i administracije.

- Veoma je važno. I od savjetnika Cholleta i zamjenika pomoćnika državnog sekretara Escobara smo čuli koliko je region ključan, kao i posvećenost Sjedinjenih Država da se osigura da je Evropa na kraju cjelovita, slobodna i u miru. I Zapadni Balkan je važan za to, kaže ona.

Shaheen kaže da se nada da Srbija prepoznaje da joj budućnost nije sa Rusijom, već sa ostatkom Evrope i Zapadom.

- I ono što smo vidjeli u ovom ratu, koji ničim nije izazvan, i okrutne zločine koji su počinjeni, sve to trebalo bi da pošalje veoma zabrinjavajuću poruku Srbima o tome šta mi moglo da se dogodi ako Rusija bude uspješna u Ukrajini, kaže Shaheen.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo