7°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

21.05.2023 / 11:15 Košarka - Večeras protiv Olympiacosa

Džanan Musa prvi bh. košarkaš u finalu Eurolige

Džanan Musa prvi bh. košarkaš u finalu Eurolige
Foto: Twitter
Košarkaši grčkog Olympiakosa i španskog Real Madrida danas će odmjerit snage za titulu prvaka Eurolige na završnom turniru u litvanskom Kaunasu  od 19 sati.

Real juriša na desetu titulu u elitnom evropskom takmičenju, dok će se Olimpijakos boriti za četvrtu titulu.

Košarkaši iz Pireja bili su najbolji u regularnom dijelu sezone. U četvrtfinalu su savladali turski Fenerbahče nakon pet utakmica, a u polufinalu su, nakon preokreta u trećoj četvrtini, bili bolji od francuskog Monaca sa 76:62.

Real je nakon regularnog dijela bio treći, ali je u četvrtfinalu nakon zaostatka u pobjedama od 0:2 na kraju eliminisao košarkaše beogradskog Partizana. U polufinalu je u španskom okršaju bio bolji od Barcelone sa 78:66.

Olympiakos je posljednji put igrao u finalu prije šest godina, kada je morao da prizna premoć Fenerbahčeu. Posljednju titulu osvojio je četiri godine ranije, kada je savladao ekipu Reala.

Bit će ovo četvrto finale između dva rivala u Euroligi, u ostala tri meča slavili su Madriđani. Jurišat će na svoju desetu titulu i očekuje bolji ishod nego u prošlogodišnjem finalu, kada ga je za jedna poen pobijedio turski Anadolu Efes.

Posljednji put kraljevski klub je postao prvak u sezoni 2017/18.

Boje Reala brani Džanan Musa, koji će tako postati prvi košarkaški reprezentativac BiH koji će igrati u finalnom susretu Eurolige.

Musa ove sezone igra sjajno u Realu i jedan je od najboljih igrača madridskog kluba, a prije nekoliko dana je izabran i u idealnu petorku Eurolige.

Utakmica za treće mjesto između Monaca i Barcelone igra se u 16.00 sati, a finale tri sata kasnije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo