2°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 2°C

23.05.2023 / 11:35 Obrazovanje - Sarajevo

Učenici sedmog razreda osnovnih škola u KS danas osvajaju Trebević

Učenici sedmog razreda osnovnih škola u KS danas osvajaju Trebević
Foto: FENA

Učenici sedmog razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo danas kreću u obilazak i osvajanje Trebevića kako bi stekli osnovna znanja i vještine o ponašanju u planinarskim uslovima, gdje će boraviti na svježem zraku, družiti se i jačati svoje karakterne osobine.

 

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović danas je ispratila učenike na pohod tokom kojega će, kako je rekla, naučiti i steći vještine ponašanja u prirodi, upoznati prirodne ljepote i blagodati koje ih okružuju.

- Za mnoge učenike ovo je prvi put da idu na planinu, na žalost, ali prilika je ovo da kroz ovaj specifični oblik nastave izvedemo učenike i pokažemo im prirodne ljepote u KS-u – kazala je Hota Muminović.

Izrazila je nadu da će isti program biti realiziran i za novu generaciju učenika.

Pohod na Trebević organizuje se u saradnji sa Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS u okviru Škole planinarsva.

Direktorica Instituta Senada Salihović je navela da je ukupno 4.100 učenika sedmog razreda posjetilo tri planine: Bjelašnicu, Igman i Trebević.

- Ovo divno vrijeme će naša djeca iskoristiti da sa našim prijateljima iz Planinarskog saveza Federacije BiH, Zavodom za hitnu medicinsku pomoć KS i Gorskom službom spašavanja uspješno realiziramo i posljednju sedmicu Škole planinarstva – kazala je Salihović.

Zahavljuje roditeljima djece na povjerenju, a kako kaže, djeca se raduju i oduševljena su Školom planinarstva. Edukativne sadržaje će i te kako iskoristiti u budućnosti za bolje i sretnije odrastanje.

Učenici su imali i imaju priliku da sa svojim profesorima tjelesnog i zdravstvenog odgoja, sporta, biologije, geografije, historije, engleskog jezika, sa profesionalnim vodičima, uspješno savladaju kilometarske staze bosanskih planina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo