8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

24.05.2023 / 11:32 Regija - Američki ambasador

Hill: Danas je Srbija društvo u kojem je vladavina prava jača

Hill: Danas je Srbija društvo u kojem je vladavina prava jača
Foto: FoNet
Srbija je sada društvo u kojem je vladavina prava jača i stigla je do tačke u kojoj će ubice novinara biti izvede pred sud, a to je svakako dostignuće, ...

... rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Christopher Hill prilikom dodjele nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević”.

Hill se osvrnuo na slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije, za koji kaže da danas ilustruje koliko je Srbija napradovala posljednjih godina.

„Prije 25 godina ovo je bilo takvo društvo da su državni aparati mogli da ubiju novinara na njegovom kućnom pragu, a sada je društvo u kojem je vladavina prava jača. Ukoliko sud bude donio pravednu odluku, to će biti nešto za pamćenje, prva presuda i osuda ubistva novinara u historiji Srbije”, kazao je ambasador Hill, prenosi Danas.

On je istakao da bi taj napredak trebalo da primjete i drugi koji Srbiju posmatraju i da uoče da se proteklih godina nešto popravilo.

„Ne bi trebalo da bude upitno da Srbije ide ka Evropskoj uniji i prerasta u odgovornu demokratiju u kojoj se poštuju prava novinara, gdje će krivci biti odgovorni pred zakonom”, rekao je Hil.

Američki ambasador čestitao je dobitnicima nagrada za istraživačko novinarstvo i poručio novinarima da je najvažnije da govore istinu i da tragaju za njom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo