8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

25.05.2023 / 11:31 Svijet - Oglasio se i Microsoft

Kineski hakeri izveli jedan od najvećih napada na sigurnosne sisteme SAD-a

Kineski hakeri izveli jedan od najvećih napada na sigurnosne sisteme SAD-a
Foto: Vijesti.ba
Hakerska skupina pod pokroviteljstvom kineske države infiltrirala se u glavne infrastrukturne mreže Sjedinjenih Država, rekli su u srijedu Washington, ...

... njegovi zapadni saveznici i Microsoft, upozorivši da bi se slične kampanje mogle dogoditi diljem svijeta.

Vlasti zadužene za informatičku sigurnost u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i Novom Zelandu, upozorile su u zajedničkoj izjavi na “niz aktivnosti” koje se povezuju sa “cyber akterom poznatim i kao Volt Typhoon pod pokroviteljstvom kineske države”.

“Ta aktivnost utječe na mreže glavnih infrastrukturnih sektora SAD-a” i subjekt koji izvodi napade “mogao bi primijeniti iste metode (…) diljem svijeta”, dodali su.

Microsoft je u odvojenom priopćenju rekao da je “Volt Typhoon” aktivan od sredine 2021. te da je, među ostalim, ciljao važnu infrastrukturu na otoku Guamu, gdje velika američka vojna baza u Tihom oceanu.

Ta bi kampanja mogla “poremetiti važnu komunikacijsku infrastrukturu između SAD-a i azijskog područja u budućim krizama”, upozorio je Microsoft.

“Uočeno ponašanje navodi na zaključak da se zlonamjerni akter kani baviti špijunažom i zadržati pristup (infrastrukturi) čim dulje bude moguće a da ostane neprimijećen”, dodala je američka tehnološka grupacija.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo