°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

25.05.2023 / 13:16 Regija - (Ne)opredijeljenost

Na dvije stolice: Vučić s Amerikancima, Dačić i Vulin u Moskvi

Na dvije stolice: Vučić s Amerikancima, Dačić i Vulin u Moskvi
Foto: Vijesti.ba
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu s američkim senatorima Chrisom Murphyjem i Garyijem Petersom.

Istaknuo je da će Srbija insistirati na formiranju Zajednice srpskih općina (ZSO) i to prema rješenjima koja su predviđena Briselskim sporazumom.

"Razgovarali smo i o brojnim drugim pitanjima od interesa za naše dvije zemlje, a ja sam ponovio opredijeljenost Srbije da nastavi razvijati odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na osnovama međusobnog poštovanja i razumjevanija", napisao je Vučić na Facebooku.

No premijerka Srbije Ana Brnabić otkazala je susret s američkim senatorima ne navodeći u priopćenju iz srbijanske Vlade razloge zbog kojih je susret koji je planiran u četvrtak, u jutarnjim satima otkazan.

Istovremeno, šef Bezbednosno informativne agencije Srbije (BIA) Aleksandar Vulin i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić sudjeluju na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Moskvi.

Moskva je domaćin plenarne sjednice 11. Međunarodne sigurnosne konferencije, a prisutnima se jučerobratio sekretar Savjeta sigurnosti Rusije Nikolaj Patrušev, kao i počasni gost događaja, predsjednik RS Milorad Dodik.

Iako već godinama međunarodni zvaničnici sa Zapada upozoravaju kako Srbija ne može sjediti na dvije stolice, realnost ih demantuje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo