12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

25.05.2023 / 20:20 BiH - Advokatica

Nožica na ročištu Skaki: Pritvor je krajnja mjera

Nožica na ročištu Skaki: Pritvor je krajnja mjera
Foto: Vijesti.ba

Senka Nožica, advokatica Abdulaha Skake, nakon ročišta na Općinskom sudu u Sarajevu je kazala da smatra da ne postoji osnovana sumnja za počinjenje niti jednog krivičnog djela.

- To smo detaljno objasnili danas u svom izjašnjenju. Smatramo da ne postoji niti jedan razlog za određivanje pritvora, ali ne želim da niti jednom izjavom utičem na časni Sud, jer časni Sud treba donijeti svoju odluku, a svaka odluka koja se ticala merituma bi se smatrala uticajem na Sud. Rekla sam sve što sam trebala u sudnici i vi ste to čuli – kratko je prokomentarisala Nožica.

U sudnici je Nožica poručila da je Skaka za svako rješenje i imenovanje savjetnika imao pravnu osnovu. Ona je izjavila da ako prihvati ovu odluku Tužilaštva koja se tiče zaposlenja savjetnika, onda je svako od 1995. godine počinio krivično djelo, prenosi Avaz.

Što se tiče preuzimanja savjetnika iz Trnova, kazačla je kako treba napomenuti da je to predviđeno zakonom.

- Upravmi inspektorat vršio je nadzor i nije utvrdio nepravilnosti. On nije preuzeo navedene osobe kao savjetnike nego su raspoređeni na radna mjesta prema njihovoj stručnoj spremi - kazala je braniteljica. Dodala je da je Abdulah Skaka imao pravo birati svoje savjetnike u skladu sa zakonskim propisima.

Također je istaknula da "nikakva javna nabavka nije bila potrebna s ciljem dovođenja Formule E".

- Ne postoji na svijetu druga Formula E. Jasan cilj je bio dovođenje Formule E i nije se mogao javiti nijedan drugi ponuđač. Ovo je akcija koja je imala općeg odjeka jer je došao i prvak svijeta Formule E - navela je.

Kada je u pitanju dodjeljivanje grantova, Nožica je pitala ko je nadležan da gleda da li su sredstva namjenski utrošena?

- To je nepoznato u ovom prijedlogu. Nesumnjivo je da to nije nadležnost gradonačelnika. Ne misli valjda Tužilaštvo da je dužnost gradonačelnika da kontroliše sve transfere - kazala je.

Nožica je kazala i da je nesporna činjenica da se Abdulah Skaka odazvao dva puta na pozive Tužilaštva, te da se vratio u BiH.

- Sada je dobio jedan čudan poziv. Rečeno mu je da se javi. U vrhu dokumenta stoji ime postipajućeg tužioca. Da je imao bilo kakvu namjeru za bjekstvo, ne bi se odazvao ovom pozivu. Činjenica da ne postoji ugovor o saradnji između Katara i BiH, mom branjeniku bi morala biti poznata i ranije. Već se odazivao na pozive. Opredijelio se vratiti. Ne znam na koji bi način on mogao više pokazati da ne postoji namjera za bjekstvo - istaknula je Nožica.

Kazala je da je posebno iritira navod o porodici u inostranstvu jer bi "svi osumnjičeni u ovom slučaju morali biti u pritvoru".

- Svako ima porodicu u inostranstvu - naglasila je.

- Kako se svjedoci mogu bojati bivšeg gradonačelnika od koje je neke i zaposlio? Kako on sada može utjecati kad su oni zaposleni u sadašnjoj strukturi gradske uprave koja ga je i prijavila? - pitala je advokatica.

Kazala je i da se Skaka redovno čuje sa svjedokom Ensarom Eminovićem, ali da odbrana ne vidi kako bi mogao utjecati na njega.

Za svjedoka kojem je navodno prijetio kazala je da se radi o Skakinom bliskom srodniku sa kojim je u zavadi, te da je riječ o politički motiviranoj svađi.

Kazala je da je određivanje pritvora nepotrebno i da postoje mjere zabrane koje se mogu naložiti.

- Pritvor je krajnja mjera - kazala je Nožica, te dodala:

- Dinara ovaj čovjek nije stavio sebi u džep. Zloupotreba položaja donacija drugima - kazala je i istaknula da je duboko uvjerena da Sud neće donijeti mjeru pritvora.

- Imao bih štošta dodati, ali mislim da nije potrebno. Dovoljno smo vam vremena oduzeli. Podržavam ovaj emotivni govor moje braniteljice - kratko je kazao Skaka, prenosi Faktor.

Podsjećamo, Skaka se sumnjiči za zloupotrebu položaja, krivotvorenje isprave i nesavjestan rad u službi dok je bio gradonačelnik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo