28°C
Mostar 34°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

26.05.2023 / 08:06 BiH - 30 godina od monstruoznog zločina

Na današnji dan zaklana je porodica Ramić: Efendija, njegova supruga i njihovo četvero djece

Na današnji dan zaklana je porodica Ramić: Efendija, njegova supruga i njihovo četvero djece
Foto: Vijesti.ba

Najmlađa Amina imala je samo jedan mjesec dana, a njihova tijela su ekshumirana tek 1996. godine zahvaljujući cucli koja pronađena u blatu pored rijeke

Povodom obilježavanja 30 godina od šehidske smrti Hasib-ef. Ramića i njegove porodice danas će u Sarajevu biti održan okrugli stol u organizaciji Islamske zajednice u BiH.

Učesnici okruglog stola su dr. Bilal Hasanović, dr. Muamer Džananović i Amor Mašović, a zakazan je za 18.00 sati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. 

Prije tačno 30 godina, 28. maja 1993. godine u Semizovcu, na kapiji Sarajeva, Hasib-ef. Ramić gledao je svojim očima kako mu srpski zločinci kolju jedno po jedno od četvero malodobne djece, a potom na isti način uzimaju život njegovoj supruzi Šefiki te naposljetku i njemu.

Najstariji sin Muhamed je imao 13 godina, kćerka Meliha 10, sin Ahmed 4, a najmlađa Amina samo jedan mjesec života. Hasib ef. je imao 39, a supruga Šefika 34 godine života.

Njihova tijela su ekshumirana tek 1996. godine zahvaljujući cucli male Amine koja je pronađena u blatu pored rijeke Ljubine.

Danas škola u Semizovcu nosi ime OŠ "Porodica efendije Ramića".

"Zamislite da ima Bošnjaka koji ne znaju za ovu nesretnu priču! Nemamo pravo da ovo ne znamo, da ne ispričamo svojoj djeci i da ne upozoravamo na zlo koje nas je snašlo u protekloj agresiji. Samo budni, jaki i uspravni nećemo dopustiti da nam se to zlo ponovi. Jer agresija nije stala, samo je promijenila svoju formu. I nije porodica ef. Ramića stradala od nekih zločinaca, nego su ih mučki zaklali monstrumi iz srpskog naroda.

Sjećanje na ovaj zločin tema je okruglog stola koji počinje u 18h u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Dođimo i posvjedočimo da istina o porodici Ramić i svakoj drugoj žrtvi naše časne borbe nikada neće biti zaboravljena!", poručio je hafiz Ammar Bašić.
(Vijesti.ba)

Izdvajamo