9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

26.05.2023 / 21:02 Muzika i Film - Autorice Alice Rohrwacher

Film 'La Chimera' dobio 13-minutni aplauz publike u Cannesu

Film 'La Chimera' dobio 13-minutni aplauz publike u Cannesu
Foto: Twitter
Film 'La Chimera' (Himera) autorice Alice Rohrwacher, jedan od tri italijanska filma koji su konkurenti za ovogodišnju Zlatnu palmu, u petak je u Cannesu dobio 13-minutni aplauz.

Publika je gromoglasno pozdravila neuobičajenu priču o engleskom arheologu kojeg glumi Josh O'Connor (princ Charles iz serije 'Kruna') i koji pomaže neobičnoj bandi pljačkaša etrurskih grobnica da prodaju svoj dragoceni plijen krijumčarima umjetnina, prenosi ANSA.

Rohrwacher, 41, smatra se favoritom za nagradu italijanske javnosti zajedno sa 83-godišnjim autorom Marcom Bellocchiom i njegovim filmom 'Kidnapovani', o istinitoj priči o otmici tajno krštenog jevrejskog dječaka koju je orkestrirao papa u 19. stoljeću, što je jedan u nizu sramnih slučajeva za Katoličku crkvu.

Film 'Bolje sutra', protuhistorijska priča o Komunističkoj partiji Italije i karakteristično čudno i izrazito autobiografsko djelo 69-godišnjeg Morettija koji je pobijedio 2001. godine sa filmom 'Sinova soba', manje je omiljen kod kladioničara.

U Himeri, O'Connor glumi romantičnog antiheroja koji čezne za Benjaminom, koje više nema, ali koju nastavlja da traži kako bi ugodi njenoj majci, ostarjeloj aristokratkinji Flori, koju igra Isabella Rossellini.

Rohrwacher je u izjavi novinarima pojasnila da film govori o "svijetu koji se nalazi ovdje i sada i o svijetu nakon smrti, gore i dolje, a zatim o misteriji nevidljivog i odnosu sa univerzalnim".

Himera sadrži komične note, magiju, napetost, muziku baladera, cirkuskih karavana i poeziju prirode, prkoseći kategorizaciji.

- Film je sloboda - rekla je ova rediteljka za ANSA-u. "Željela sam napraviti film oslobođen svih okova narativa koje diktiraju platforme i koje su sada kontaminirali sve."

Rohrwacher, koja je rođena u Fiesoleu, debitirala je kao rediteljka sa filmom 'Nebesko tijelo' (Heavenly Body 2011).



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo