°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

28.05.2023 / 23:31 Svijet - Veliko slavlje

Erdogan se obratio u Ankari: Vrijeme je da se ujedinimo

Erdogan se obratio u Ankari: Vrijeme je da se ujedinimo
Foto: AA

Nakon velike pobjede na predsjedničkim izborima u Turskoj, novi/stari predsjednik Redžep Tayip Erdogan obraća se javnosti na velikom skupu ispred predsjedničke palače u Ankari.

Na početku je zapjevao masi i rekao kako se okupilo 320.000 ljudi.

"Smatrate da smo mi sposobni da još jednom povedemo ovu zemlju, uz vašu podršku moji dragi sugrađani i ovi koji pratite na TV, dragi građani Ankare, moji dragi drugovi, prijatelji, sljedbenici, pozdravljam vas iz dubine srca sa najiskrenijim osjećajima.

Na svu sreću u drugom krugu predsjedničkih izbora, prema nezvaničnim rezultatima izbora, građani Turske su me imenovali da nastavim sa funkcijom predsjednika Turske narednih 5 godina.

Još jednom bih se zahvalio svima vama što ste nam omogućili i što vjerujte da smo pogodni da vodimo ovu zemlju još 5 godina.

14. maja ili 28. maja bez obzira za koju partiju ste glasali, onima koji us glasali i pokazali ljubav prema državi, njima se želim zahvaliti. Želim se zahvaliti zvaničnicima vlade, stranačkim aktivistima, biračkim timovima, želim se zahvaliti. Naš narod je pokazao s kim želi nastaviti novi vijek Turske Republike, naša partija je ostvarila najbolji rezultat i na parlamentarnim izborima.

I bez obzira na rezultat mi poštujemo sve i jedan glasački listić.

Nismo samo mi ti koji su pobijedili, naša demokratija je dobila izbore. Ako se sjećate svaki put kada dobijemo izbore, ja kažem da niko neće biti gubitnik u našoj zemlji. Oni koji su imali neke druge scenarije i želje, oni su gubitnici.

Još jednom ponavljam niko nije izgubio, 85 miliona građana je pobjednik izbora.

Nisam ljut ni na koga, argumenti i rasprave su završeni. Nakon objavljenih rezultata vrijeme je da se ujedinimo, pozivam vam u ime mudrosti da budemo ujedinjeni!

Naravno nisam stručnjak za izračun, ali onaj koji smatra da je stručnjak za brojanje, izgleda da je pogriješio.

2018. CHP imali su 146 mjesta u parlamentu, 2023. broj parlamentaraca je 169, ali imamo nekih umanjenih parlamentarca, njih 40 je unajmljeno, koje su čak dobile 1 procenat glasova, one su dobile mjesto u parlamentu.

Kemal je umanjio broj parlamentarca i izgubio izbore za predsjednika.

Šta mislite ko je gubitnik, a ko je lider.

Ko sarađuje sa drugima, a ko je ostao bez svojih parlamentarca. Ne može se reći da je on stručnjak za brojanje.

Ako je Bog uz nas nema bitke koju ne možemo pobijediti.

Još jednom da se zahvalim Bogu, što me je učinio dijelom ove nacije.

Nakon što su izbori završeni mi moramo nastaviti raditi za boljitak ove nacije. I graditi i obnoviti kuće naše braće pogođenih zemljotresom", kazao je Erdogan. 

Erdogan je obećao "izgraditi stoljeće Turske".

Također je rekao da oslobađanje bivšeg čelnika prokurdske stranke Demirtasa nije moguće. (Selahattin Demirtas je političar Narodne demokratske stranke i prvi put je uhapšen u novembru 2016. Optužen je da je osnovao i vodio terorističku organizaciju i da je bio vodeći član Kurdistanske radničke stranke).

Erdogan kaže da će inflacija pasti "kao što su pale stope".

Kaže da je to najhitnije pitanje, ali dodaje da ga nije teško riješiti.

"Sigurnost i stabilnost, ta su dva pojma vrlo važna", dodaje.

Dodao je da će osigurati povratak dodatnih milion sirijskih izbjeglica.

Također obećava da će prioritet biti obnova gradova koji su uništeni u velikim potresima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo