0°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 2°C
Bihać -1°C

29.05.2023 / 23:08 BiH - Neumorni heroji

Foto/Video: GSS-ova akcija spašavanja na planini Velež

Iz Gorske službe spašavanja Mostar večeras su objavili detalje spašavanja ženske osobe na planini Velež.

Navode da su u nedjelju dok je bila u toku potražna vježba na lokalitetu Rujišta, zaprimili poziv da se desila nesreća na Srcu Veleža (via ferata).

Na teren je izlašao tim od 20 spasilaca i pripravnika iz Stanice s potrebnom opremom za spašavanje, gdje dobijaju informacije da je teže ozljeđena ženska osoba, incijala V.H. (61) državljanka RH.

Nakon dolaska na lice mjesta pristupilo se unesrećenoj, kojoj je pruženo medicinsko zbrinjavanje od strane dr. Adija Ćorića, te se krenulo sa planiranjem transporta iste. Zbog jako teškog terena, poziv se upućuje i ostalim stanicama.

Oko 100 gorskih spasilaca Bosne i Hercegovina je provelo noć na planini Velež pokušavajući spasiti život unesrećenoj. Usprkos teškim povredama i izuzetno teškim uslovima koje je dodatno otežavala noć i loša vidljivost, ona je oko 1:20 sati, uspješno spuštena s litice te putem helikoptera EUFOR.a prebačena i zbrinuta u mostarsku bolnicu "dr.Safet Mujić".

Spasilački tim na čelu sa načelnikom GSS Stanice Mostar Kevelj Nadinom je u 04:30 sati zvanično završio akciju spašavanja.

- Ovim putem želimo da se zahvalimo Helikopterskom servisu Republike Srpske i EUFOR.u koji su uvijek na usluzi kao i svim gorskim spasiocima Bosne i Hercegovina na odzivu, navode iz GSS Mostar.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo