0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

30.05.2023 / 07:30 BiH - Znak partnerstva

Dva američka bombardera danas izvode prelet iznad BiH

Dva američka bombardera danas izvode prelet iznad BiH
Foto: Vijesti.ba

Dva bombardera Zračnih snaga SAD-a izvršit će danas niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini kao znak čvrstog partnerstva između...

...Sjedinjenih Američkih Država i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i njihove trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijanom integritetu i multietničkom karakteru naše zemlje, naveli su u saopćenju Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Ove letjelice će također učestvovati u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle, koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke zračne kontrole Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Specijalnih snaga Vojske SAD-a.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da je svako nadlijetanje stranih aviona, a posebno američkih nad RS-om klasičan primjer provokacije, zastrašivanja i pritiska.

"Najava preleta amerčkih bombardera za RS i njene građane predstavlja ništa drugo do zastrašivanje i brutalnu represiju, ali i dokaz da Amerika danas, kao vodeći nosilac amoralizma u svjetskoj politici, zastrašivanje i agresiju naziva partnerstvom", naveo je, između ostalog, Dodik na Twitteru.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović osudio je izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika o prelijetanju američkih bombardera u zračnom prostoru države Bosne i Hercegovine. Ove izjave Bećirović je u saopštenju za javnost okarakterisao kao tendenciozne i zlonamjerne. Bećirović je naglasio da su Sjedinjene Američke Države dokazani prijatelj države Bosne i Hercegovine, koji u kontinuitetu pruža podršku stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku naše države.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo