23°C
Mostar 21°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 30°C
Bihać 24°C

30.05.2023 / 09:12 BiH - Lejla Ramić-Mesihović

Pobjeda Erdogana osigurava kontinuitet politike koja je predvidljiva

Pobjeda Erdogana osigurava kontinuitet politike koja je predvidljiva
Foto: FENA

Profesorica na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije na Internacionalnom Burch univerzitetu Lejla Ramić-Mesihović ocijenila je da je pobjeda Recepa Tayyipa Erdogana u drugom krugu izbora...

... u Turskoj svakako očekivana te će osigurati kontinuitet vanjske i unutrašnje politike koja je na neki način predvidljiva.

Ocjenjuje da će Turska u nastavku Erdoganovog vodstva nastojati da ostane i da se afirmiše kao regionalna sila i bitan faktor u međunarodnim odnosima u tom geopolitičkom čvorištu kojem pripada Turska kao njen centralni dio.

Ramić-Mesihović naglašava da su i pred Erdoganom i pred njegovim protukandidatom Kemalom Kılıçdaroğluom praktično dva izazova koja se tiču perspektive njihovih partija.

- Pred CHP-om je sada izazov traženja novog lidera jer se Kılıçdaroğlu najavljivao kao jednog vrstog čuvara štafete koja treba da se uruči nekome mlađem. Sve vrijeme je sebe prikazivao kao privremeno rješenje, dok je Erdogan igrao na čvrstu ruku kontinuiteta i snage koju AKP treba da projektuje - pojasnila je.

Ističe da će izazov AKP svakako biti i osiguranje kontinuitet rada bez obzira na Erdoganovo učešće u budućnosti nakon predsjedničkog mandata te da će s druge strane, CHP morati da konsoliduje svoje redove i da nauči određene lekcije.

- Kontinuitet vanjske politike možemo očekivati i u odnosu prema svim balkanskim zemljama koje dijele tradicionalno blisku historiju sa Turskom, i koje prevashodno na ličnom nivou u nekim zemljama ostvaruju jako blisku saradnju sa Turskom - podvukla je Ramić-Mesihović.

Naglašava da Turskoj sada ostaje par gorućih problema, poput rješavanje pitanja migranata u saradnji s Evropskom unijom, kao i pitanje kamatnih stopa i stabilnosti privrede te smanjenje inflacije koja je prošle godine bila oko 85, sada 50 posto.

Isto tako, dodala je Ramić-Mesinović, ostaje izazov saniranja strašnih posljedica zemljotresa u Turskoj, kao i rješavanje sistemskih slabosti koje su do takvih posljedica i dovele, misleći pri tome na slabe građevinske standarde.


(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo