9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

30.05.2023 / 09:30 Svijet - Ruska invazija

Rusija izvela nove zračne udare po Kijevu

Rusija izvela nove zračne udare po Kijevu
Foto: Reuters

Rusija je pokrenula novi "masovni" val napada na Kijev u ranim jutarnjim satima u utorak, a sistemi protuzračne odbrane ciljali su nadolazeće mete, saopćili su gradski zvaničnici, dok su sirene za zračne napade oglašavale u nekoliko drugih regija.

- Masovni napad! Ne napuštajte skloništa - navodi gradonačelnik Vitalij Kličko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Zvaničnici kijevske vojne administracije saopćili su da sistemi protuzračne odbrane odbijaju napade. Krhotine koje su padale pogodile su nekoliko kvartova glavnog grada, uključujući istorijske kvartove Podil i Pečerskji.

Kličko je naveo da je 27-godišnja žena prebačena u bolnicu nakon što je zadobila povrede u jugozapadnoj oblasti Holosivskji.

Rusija je više puta napadala ukrajinsku prijestolnicu u maju koristeći kombinaciju dronova i projektila, uglavnom noću kako bi nanijela psihički stres ljudima, kazao je zvaničnik u Kijevu.

Napadi od utorka predstavljaju 17. zračni napad Rusije na glavni grad ovog mjeseca, i uslijedili su nakon što je grad napadnut dva puta u ponedjeljak, uključujući neuobičajen napad tokom dana, prenosi Reuters.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo