10°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

30.05.2023 / 12:55 BiH - Dan svehrvatske državnosti

U Zapadnoj Hercegovini neradni dan zbog Dana državnosti Hrvatske

U Zapadnoj Hercegovini neradni dan zbog Dana državnosti Hrvatske
Foto: Vijesti.ba

Na osnovu Zakona o praznicima i neradnim danima u Zapadnohercegovačkom kantonu, utorak 30. maja 2023. godine (Dan svehrvatske državnosti) neradni je dan u ZHK.

Tako dok susjedna Hrvatska slavi Dan državnosti, jer je prije 33 godine, 30. maja 1990., konstituiran prvi demokratski, višestranački Sabor dio Hercegovaca ima slobodan dan.

Podsjećamo, na konstituirajućoj sjednici izabrano je vodstvo novog višestranačkog Sabora, za predsjednika Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

"Mislim da izražavam osjećanje svih zastupnika ako kažem da iskazano veliko povjerenje birača u ovaj Sabor nalaže svima da poštujući prošlost usmjerimo svoj poglede na budućnost, da okupimo sve ljude dobre volje, sve duhovne, stručne, materijalne potencijale zemlje u ostvarenju zajedničkoga cilja - slobodne, demokratske i suverene Hrvatske“, kazao je Domljan.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stipe Mesić, a za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo