8°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

30.05.2023 / 13:34 Svijet - Sastanak u Oslu

Šefovi diplomatija NATO-a nastoje suziti razlike oko članstva Ukrajine u alijansi

Šefovi diplomatija NATO-a nastoje suziti razlike oko članstva Ukrajine u alijansi
Foto: FENA
Ministri vanjskih poslova NATO-a nastojat će suziti podjele prema nastojanjima Ukrajine za članstvo na sastanku u Oslu ove sedmice,...

...dok su saveznici u sporenju oko poziva da Kijevu daju mapu puta za pristupanje na njihovom julskom samitu.

NATO nije prihvatio zahtjev Ukrajine za brzo članstvo jer su zapadne vlade, poput SAD-a i Njemačke, oprezne u pogledu poteza za koje se plaše da bi savez mogle približiti ulasku u aktivan rat s Rusijom.

I Kijev i neki od njegovih najbližih saveznika u istočnoj Evropi zagovarali su, međutim, da NATO barem poduzme konkretne korake kako bi Ukrajinu približio članstvu na samitu alijanse u Vilnjusu u Litvaniji 11. i 12. jula.

- Bilo bi veoma tužno kada bi iko na bilo koji način mogao da pročita ishod samita u Vilnjusu kao pobjedu Rusije u spriječavanju da Ukrajina jednog dana uđe u NATO - izjavila je u petak litvanska premijerka Ingrida Simonyte.

Prošle je sedmice generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg jasno stavio do znanja da Ukrajina neće moći da se pridruži alijansi sve dok traje rat protiv Rusije.

Postati član usred rata nije na dnevnom redu. Pitanje je šta će se desiti kada se rat završi - kazao je on.

NATO se na svom samitu 2008. u Bukureštu usuglasio da će se Ukrajina na kraju pridružiti.

Čelnici su, međutim, od tada stali bez koraka kao što je davanje Kijevu akcionog plana za članstvo koji bi odredio raspored za približavanje zemlje NATO-u.

Očekuje se da će se na marginama sastanka u Oslu u srijedu i četvrtak ministri vanjskih poslova dotaknuti i potrage za novim čelnikom NATO-a jer bi Stoltenberg trebao odstupiti u septembru.

U međuvremenu, izborna pobjeda predsjednika Tayyipa Erdogana u Turskoj donijela je novi zamah naporima da se razbije ćorsokak oko ratifikacije članstva Švedske u NATO-u, zbog prigovora Turske i Mađarske.

Bilo kakav napredak u Oslu malo je, međutim, vjerojatan, jer turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu neće biti tamo, saopćila je Švedska, iako će se razgovori između njega i švedskog kolege Tobiasa Billstroma ipak održati "uskoro", prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo