18°C
Mostar 20°C
Tuzla °C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

30.05.2023 / 19:17 Politika - Brisel

Zovko prozvala Dodika: Zbog njega trpi cijela BiH

Zovko prozvala Dodika: Zbog njega trpi cijela BiH
Foto: Vijesti.ba

Zbog Dodika trpi BiH, cijela zemlja se doživljava kroz figuru jednog čovjeka ...

Bosna i Hercegovina je predzadnja na listi za dobijanje novca iz pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA fondovi). Blokada je u toku zbog Republike Srpske, zbog projekata koji su blokirani zbog Dodika (Milorada, predsjednika RS op.a.), ali zbog tih blokada pate i svi građani Federacije BiH, jer jednostavno novac neće doći nigdje, izjavila je za BHRT Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za spoljne poslove i Delegacije za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Evropskog parlamenta.

Komentarisala je nedavnu posjetu Dodika Rusiji, gdje se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putiom, istakavši da se ona odražava na negativan način.

"Dodik svojim odlascima Putinu stavlja čitavu BiH na crnu listu i na tapet jedne zemlje koja postaje siroče za pretpristupne fondove. Onda se blokirajući Republiku Srpsku i blokirajući njega, sve to odražava na čitavu BiH. I ovo što je BiH dobila kandidaturu za EU ništa ne znači ukoliko se ne otvore pregovori", rekla je Zovko za BHT.

Prema njenim riječima, samim tim se ne govori o tome kako BiH ispunjava svoje obaveze, nego šta Dodik radi i zašto to radi.

"Dobijamo pozive na sankcije, doživljavanje čitave zemlje kroz figuru jednog čovjeka i to je jedan veliki problem. Mislim da se s tim mora prestati, da jednostavno spoljnopolitička orijentacija BiH mora biti vidljiva, da je ona proevropska, proatlanska i da mora biti garant bezbjednosti EU", naglasila je.

Pojasnila je da su se prethodni IPA fondovi dogovarali, te da je alokacija sredstava bila po zemljama, a da nad potrošnjom IPA 3 fondova Parlament ima nadzor.

"To su fondovi od 14 milijardi eura koji su podijeljenji po tematskim cjelinama, a ne po zemljama. Ko prije novcu, njegov novac", rekla je Zovko.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo