6°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

31.05.2023 / 08:45 Fudbal - Mađarska

Finale Lige Europe: Prvi poraz ili Seville ili Mourinha

Finale Lige Europe: Prvi poraz ili Seville ili Mourinha
Foto: Vijesti.ba

Fudbaleri španske Seville i italijanske Rome igraju večeras (od 21 sat) na stadionu Puskas Arena u Budimpešti finalni meč Lige Europe. 

Pobjednik ovog duela osigurat će naredne sezone mjesto u Ligi europskih prvaka, a finale će srušiti jednu tradiciju nepobjedivosti – igrači Seville nikada nije izgubili u finalima Lige Europe, dok trener Rome Jose Mourinho nikada nije poražen u finalu nekog europskog klupskog takmičenja.

Sevilla je Ligu Europe osvojila šest puta i to 2006, 2007, 2014, 2015, 2016. i 2020. godine, a španski klub nikada nije izgubio u finalu ovog takmičenja.

Mourinho je u trenerskoj karijeri osvojio Ligu prvaka sa Portom i Interom, a Ligu Europe sa Portom i Manchester Unitedom, dok je prošle sezone sa rimskim klubom trijumfovao u Ligi konferencija.

Ipak, Mourinho smatra da historija ne igra veliku ulogu: -“Ja kažem, historija ne igra, moj kolega misli drugačije. On misli da je Sevilla favorit jer historija to govori i ja to poštujem. Za njih je igranje finala Lige Evrope skoro normalna pojava, za nas je specijalan događaj. Za njihove navijače je putovanje na finala skoro isto kao i mečevi u Primeri, za naše je, historijski. Sevilla ima 25 odličnih igrača, mnogo opcija, ali oni ne poznaju moje momke i ne poznaju moj tim. A, on umije da pobeđuje”, rekao je Mourinho, prenosi N1info.ba.

Bosna i Hercegovina će večeras imati svog predstavnika u finalu, Benjamina Tahirovića. On bi ukoliko Roma stigne do trofeja postao prvi igrač iz naše zemlje sa ovom titulom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo